De ce trebuie să merg la Liturghie, la slujbă sau în comunitate?

Şi iată că nişte oameni purtau într-un pat pe un slăbănog şi căutau să-l ducă înăuntru, ca să-l pună înaintea Lui. Fiindcă n-aveau pe unde să-l ducă înăuntru, din pricina norodului, s-au suit pe acoperişul casei şi l-au coborât cu patul printre cărămizi, în mijlocul adunării, înaintea lui Isus. Când le-a văzut credinţa, Isus a zis: „Omule, păcatele îţi sunt iertate!”

Cărturarii şi fariseii au* început să cârtească şi să zică în ei înşişi: „Cine este acesta de rosteşte hule? Cine poate să ierte păcatele decât singur Dumnezeu?” (Luca 5:18-21)

Aseară, cineva a pus întrebarea: dacă îl simți pe Dumnezeu din ce în ce mai aproape de tine în propriile tale rugăciuni tăcute, mai este necesar să mergi la Liturghie? M-am întrebat: dacă într-adevăr nu e așa de liniște la Liturghie, pentru că cineva tusește lângă mine, sau nu este atent – nu ar fi mai bine să rămâi acasă o jumătate de oră, în tăcere cu Dumnezeu?

S-a născut următorul răspuns: când sunt la Liturghie cu alții, există șanse foarte mari să nu-l întâlnesc pe Dumnezeu, dar când trăiesc într-o relație din ce în ce mai strânsă cu Dumnezeu, credința, speranța și iubirea radiază din mine, deoarece trebuie să merg în comunitate să „infectez” și pe alții. Credința radiază fără cuvinte. Pe măsură ce oamenii urcă fără cuvinte pe acoperiș și îl cobor pe omul paralizat în fața lui Isus, așa pot să-i influențez și eu pe ceilalți – chiar neobservat – în comunitatea în care sunt prezent.

Când tinerii mai devreme încercau să se convingă, cu aceste argumente, de ce ar prefera să rămână acasă sau să-l întâlnească pe Dumnezeu doar pe munte, am spus același lucru: oriunde îl poți întâlni pe Dumnezeu, dar dacă L-ai întâlnit cu adevărat, nu vei mai rămâne acasă pentru că vei simți nevoia să dai mai departe bucuria întâlnirii cu Dumnezeu – chiar și fără cuvinte: cu zâmbetul tău, seninătatea, comportamentul optimist îi poți „infecta” pe cei care trăiesc lângă tine…

Astăzi cer să experimentez întâlnirea cu Dumnezeu, astfel încât să o pot transmite altora.

Sajgó Balázs
director spiritual