Gândul săptămânii, a 34-a săptămână – Împărăția lui Hristos

Fotografie realizată de: Molnár Rozália

Cei trei stâlpi ai împărăției lui Hristos mă pot ajuta să văd unde mă aflu acum în lumina judecății divine:

1. Stăpânirea de sine: când femeia adulteră este adusă înaintea lui Isus (Ioan 8: 1-11), El vede și cunoaște păcatele celor care judecă femeia.

Judecarea nu este similară cu sentința. Judecarea vede doar fapta săvârșită și nu încearcă să înțeleagă inima persoanei care a săvârșit acea faptă greșită. Din moment ce nu pot cunoaște în totalitate pe nimeni, nu pot decât să judec. O sentință poate fi pronunțată doar de Dumnezeu, căci El vede omul în plinătatea sa.

Isus știe că fariseii și cărturarii prin fapta femeii își judecă propriile păcate sau dorințele păcătoase nesăvârșite și suprimate. El se scandalizează, atunci când oamenii care își imaginează că sunt perfecți nu își recunosc propria răutate, dar îi judecă pe ceilalți.

Isus se apleacă și începe să scrie în praf. El face acest lucru, pentru că trebuie să câștige timp pentru a-și putea controla furia, văzând comportamentul fariseului care nu vrea să-l înțeleagă pe păcătos. Când se ridică, pronunță o sentință la care nimeni nu se aștepta, ținând o oglindă judecătorilor: „Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea!” (Ioan 8: 7)

Fructul stăpânirii de sine este o sentință corectă. Isus pronunță sentința asupra tuturor celor prezenți fără să rănească pe nimeni, dar îi face pe toți să se gândească, și îi spune femeii: „mergi, de acum să nu mai păcătuieşti!” (Ioan 8:11), care este valabil tuturor.

Acest autocontrol este unul dintre stâlpii împărăției lui Isus: doar cel care se poate controla singur, poate domni asupra celorlalți … Cel care își poate controla sentimentele și gândurile, are control asupra sa.

1. Puterea: când Isus în călătoria Sa întâlnește forțe rele, El le poruncește și acestea Îl ascultă … Dar El poruncește și forțelor naturii. Este blând dar totodată hotărât și astfel își exercită El puterea.

Are putere și atunci când învață. Uimește pe toți cu învățăturile Sale, pentru că nu predă la fel ca cărturarii vremii. El își primește puterea de la Dumnezeu și se folosește corect de această putere divină, deoarece și stăpânirea Sa de sine este perfectă. Puterea Sa divină este hrănită de un autocontrol perfect. El încorporează puterea divină în propria Sa viață.

1. Forța: Forța divină stă la baza puterii exercitate cu stăpânire de sine, care depășește orice forță fizică … Forța fizică este trecătoare, toată lumea o pierde. Au, de asemenea, o forță spirituală interioară mare și cei bolnavi, care suportă dureri puternice, pe care cei puternici din punct de vedere fizic nu le-ar putea îndura. Forța vine din interior: dacă accesez puterea Duhului Sfânt din mine, pot trăi o viață demnă, fără a judeca pe alții.

Judecata aparține numai și exclusiv lui Dumnezeu, căci doar El deține stăpânirea, puterea și forța pentru totdeauna! Amin!

O săptămână binecuvântată!

Sajgó Balázs