Gândul săptămânii, a 4-a săptămână

”Şi erau uimiţi de învăţătura lui, pentru că el îi învăţa ca unul care are autoritate, şi nu în felul cărturarilor.” (Marcu 1:22)

„Ce-i asta? O învăţătură nouă dată cu autoritate! El porunceşte până şi duhurilor necurate şi ele i se supun”. (Marcu 1:27)

Isus aduce lucruri noi prin reînnoirea, împlinirea celor vechi. Vechea învățătură ”reînnoită” este de fapt învățătura veche împlinită. Vechiul devine nou atunci când este umplut de Duhul Sfânt. Învățătura lui Isus este sufletul și viața: „Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh și viață.” (Ioan 6:63). Asta este diferența între învățătura Lui și învățătura cărturarilor. Aceștia, nu trăiesc Scriptura ci mai degrabă o învață. Isus ne învață, trăind și lucrând în armonie cu Duhul Sfânt și cu Tatăl.

Papa Pius al X-lea a spus totul în mod corect în motto-ul său: ”Să reînnoim totul în Hristos”. Avem nevoie de o reînnoire constantă, dar nu fără Hristos, ci prin El.
Pot să revizuiesc tot ceea ce este vechi în viața mea?

„Trecutul nu trebuie îndepărtat pentru că este rău, ci pentru că este mort.” (A. de Mello SJ) Nu trebuie să mă agăț de experiențele din trecut, deoarece acestea nu se pierd, ci sunt încorporate în viața mea. Fără eliberarea de trecut, nu există viață reînnoită. Fără Hristos, care ne dă Duhul Sfânt, nu există reînnoire. Rămâne trecutul învechit… și acest lucru îngrădește viața.

Vreau asta?
Permit puterii atotcuprinzătoare de reînnoire și transformare a Duhului Sfânt să mă modeleze?

O săptămână binecuvântată!
Sajgó Balázs