Gândul săptămânii – a 7-a duminică după Paște

„Isus a ridicat ochii spre cer şi a zis: Tată, a sosit ceasul!” (Ioan 17: 1)

Legenda spune că, după o rugăciune istovitoare de dimineață, un călugăr de la mănăstire l-a întrebat pe stareț: Rugăciunile îl apropie pe Dumnezeu de oameni?

‒ Voi răspunde cu o întrebare ‒ a spus starețul. ‒ Va răsări soarele mâine dimineață ca urmare a rugăciunilor tale? ‒ În nici un caz! Soarele răsare pentru că se supune unei legi universale!

‒ Ei bine, acesta este răspunsul la întrebarea ta. Dumnezeu este aproape de noi, indiferent dacă ne rugăm sau nu. Călugărul s-a revoltat. ‒ Deci spuneți că rugăciunile noastre sunt inutile?

‒ Nu chiar. Dacă nu te trezești devreme, nu vei vedea niciodată răsăritul soarelui. Dacă nu te rogi, chiar dacă Dumnezeu este întotdeauna aproape, nu vei observa niciodată prezența Lui.

Putem experimenta prezența lui Dumnezeu numai dacă înțelegem așa-zisul „Ritm de viață al lui Isus”. Acest lucru este dovedit în rugăciunea marelui preot din Evanghelie, care ne oferă o imagine a modului în care a trăit și s-a rugat Isus: viața lui a fost rugăciune, rugăciunea lui a fost plină de viață!

În ce constă ritmul de viață a lui Isus? De la Tatăl la om, apoi de la om la Tatăl: el transmite toate acele forțe nevăzute, inspirații și învățături pe care le primește de la Tatăl. Când simte că trebuie să se reîncarce ca să aibă din nou ceva de transmis, el acordă atenție Tatălui cu toată ființa sa. Acceptă.

Pentru a folosi o analogie: ritmul de viață a lui Iisus este ca un transmițător modern (walkie talkie) configurat atât pentru emisie cât și pentru recepție. De fapt, și ritmul de viață al ucenicilor trebuie să fie la fel; dacă oricare jumătate lipsește, viața noastră devine incompletă!

De multe ori obosim în încercarea de a fi în permanență prezenți pentru ceilalți. Poate, acest lucru se datorează faptului că nu încercăm să fim în permanență în prezența lui Dumnezeu, să atragem putere din El…

În pregătirea sărbătorilor de Rusalii, să încerc săptămâna viitoare să dedic în fiecare zi mult mai mult timp decât până acum ca să conștientizez în mine prezența lui Dumnezeu.

O săptămână binecuvântată!
Sajgó Balázs, director spiritual