Gândul săptămânii: a patra săptămână din Advent

„Ferice de aceea care a crezut; pentru că lucrurile care i-au fost spuse din partea Domnului se vor împlini.” (Luca 1,45)
Elisabeta rostește aceste cuvinte, când Maria o vizitează. Ele iluminează secretul, care se ascunde în gestul nostru de a ne lăsa pe seama lui Dumnezeu. În calea nașterii acestui secret pot sta mai multe obstacole, din care voi enumera două:

1. Atunci când confund așteptarea Crăciunului cu pregătirea forțată, și mă pregătesc doar la suprafață. Când vreau, ca totul să fie perfect, este destul de sigur, că secretul nu se va naște. Cu rugăciune forțată, cu „Crăciunul programat ”, trăind doar la suprafață și cheltuind în exces, secretul nu se poate naște. Nu, pentru că este un secret. Dar și pentru faptul, că este forțat.

2. Așteptările reprezintă al doilea obstacol în calea apariției secretului. Dacă am așteptări, nu voi mai face tot, ce este necesar pentru nașterea unui miracol. Dacă trăiesc așteptarea cu sentimentul „sărbătoarea mi se cuvine ” cu toate cadourile ei, n-o să am parte în nici-un fel de sărbătoare. Pentru că sărbătoare există doar atunci, când secretul, miracolul are șansa de a se renaște în mine.

Potrivit evanghelistului, bucuria Mariei nu se datorează faptului, că a născut, ci și faptului că a crezut. Bineînțeles, că nașterea în sine i-a adus fericire, însă aceasta este drept consecință a credinței sale. Credința înseamnă încrederea și curajul de a mă lăsa pe seama Celui, care vine atunci, când nici nu mă gândesc.

Obstacolele ce apar în mine, sunt create de frică. Cu toate acestea, faptul, că mă bazez pe Dumnezeu, nu înseamnă, că îmi este interzis să mă implic în pregătirile de Crăciun. Spiritul încrederii are grijă și de organizarea cadrului exterior, a ceremoniilor, dar aranjează totul în mod simplu, curat, fără forță și exagerări. Tocmai de aceea, sărbătoarea nu pică tot timpul pe ziua indicată în calendar, ci și pe ziua, în care are oportunitatea să se nască în mine. În zilele următoare am șansa de a-mi organiza cadrul exterior în așa fel, încât miracolul să aibă spațiu interior de a se renaște în mine. Am curajul să fac asta?

Sărbători binecuvântate!

Sajgó Balázs