Gândul săptămânii, a treia săptămână din Advent

În prima săptămână de Advent am putut exersa înălțarea privirii noastre, pentru ca privind de sus, și nu din afară, să luăm în serios lumea, în care trăim. Astfel, este mai ușor să ne orientăm. Dacă reușesc să mă detașez și să filtrez vocile lumești derutante, de fapt pregătesc calea mea spre bunul Dumnezeu, pregătit să renască și în sinea mea. Acest exercițiu era dedicat săptămânii a doua. Dacă iau în serios aceste exerciții, în sinea mea se va naște bucuria, care îmi orientează atenția către săptămâna a treia.

Această bucurie nu vine din afară, și nu o aștept de la alții. Ea se va naște în mine, din îmbrățișarea sufletului meu prin Spiritul Sfânt. Această bucurie nu poate fi înlocuită de nimeni și de nimic. Pot încerca să o substitui prin consum sau activism, dar — cum acestea sunt doar tentative de evadare — mă vor deziluziona și decepționa cu siguranță întotdeauna. Plăsmuirea nu ne va aduce niciodată gustul veritabilului.

Bucuria adevărată nu este și nu poate fi constrânsă de nici un fel de substitut. Apostolul Pavel ne îndeamnă pe toți din temniță: „Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă, Domnul este aproape!” (Fil 4,4)

Bucuria adevărată este posibilă și în condițiile privării de libertate și a interdicțiilor, dacă sunt cu Domnul. „Libertatea” fără bunul Dumnezeu nu va avea niciodată strălucirea adevărată, din interior, va sclipi eventual superficial, artificial și efemer.

Bucurați-vă în Domnul!

O săptămână binecuvântată!