Gândul săptămânii – Prima săptămână a Postului Mare

Isus, plin și încurajat de Duhul Sfânt, pleacă în pustie, parcurge drumul cu ajutorul Lui, transmite cuvântul lui Dumnezeu, nu face nimic în tripla ispită fără El (Luc, 4,1-13).
Cu toate acestea:

a.) mă învață, ca pe lângă satisfacerea nevoilor fiziologice să mă ridic la un nivel mai înalt, deoarece: „Nu numai cu pâine va trăi omul” (Luc, 4,4);
b.) atrage atenția și asupra faptului, că nu dominația asupra celorlalți este soluția, ci parcurgerea drumului împreună cu alții;
c.) mă învață de asemenea, că faima și succesul fără suflet, mă golește!

Dacă cele Patruzeci de Zile Sfinte, nu reprezintă pentru mine o călătorie interioară împreună cu Dumnezeul, atunci voi rămâne numai în cadrul religiozității exterioare, abat de la Dumnezeu și de la mine însumi. Deoarece atunci, când sunt capabil să mă uit înăuntru, mă pot confronta cu întunericul sufletului meu, pot aude voci, care mă deviază de la drumul meu către Dumnezeu și mă înstrăinează de la mine însumi.

Isus este alături de mine și pe acest drum, mă însoțește cu Duhul Lui Sfânt dacă cer, și mă îndeamnă, ca printre mulțimea vocilor înșelătoare, să fiu foarte atentă la acea voce interioară, care mă conduce către Dumnezeu, către semenii mei și către mine însumi – și nu mă înșeală.

O săptămâna binecuvântată!

Balázs Sajgó