Gândul săptămânii – Rusalii

Preotul dintr-un sat avea obiceiul ca în predica de duminică să spună același lucru ca în anul precedent la aceeași dată. Era un om foarte blând, toată lumea îl iubea, însă enoriașii au început să se plictisească, ascultând aceleași predici. S-au adunat membrii consiliului parohial și au început să se sfătuiască. Au ajuns la concluzia că trebuie să aducă la cunoștința preotului că nu ar trebui să se repete. Un om de încredere s-a dus în fața preotului și a îndrăznit să-i expună problema.

A început să-i spună cât de iubit este de oamneii din comunitate. Preotul i-a zâmbit pentru că intuia că acest om foarte drag lui are să-i comunice un lucru important.

Ideea ar fi să ne mai spuneți și câte ceva nou la predicile de duminică, îi spunea enoriașul. Preotul i-a zâmbit din nou și i-a spus un lucru simplu: când confesiunile enoriașilor vor avea un conținut nou și când oamenii se vor schimba, atunci să se pot aștepte la predici noi.

Este o poveste cu tâlc și cu umor, dar și cu un adevăr profund. Noi oamenii ieșim greu din zona noastră de confort. Sărbătoarea Rusaliilor ne atrage atenția prin puterea Duhului Sfânt că este bine să ieșim din rutină și să nu ne fie teamă de nou.

Cum lucrează în și prin noi Duhul Sfânt? Urmează trei idei fără pretenția de a expune adevărul absolut.

Ne întinerește: ne încântă inima și ne conferă o perspectivă asupra viitorului. A fi tânăr este o stare și nu o vârstă. Cel tânăr este plin de elan. Este însuflețit de Duhul Sfânt, chiar dacă are o vârstă înaintată.

Ne dă curaj: Apostolii cei înspăimântați oadtă cu venirea Duhului Sfânt au devenit curajoși, au pornit și și-au asumat totul, chiar și suferința pentru a trăi o viață plină de provocări. De mule ori trăim doar pe jumătate și ne consumăm doar pe jumătate… Iată motivul pentru care lipsește din noi însuflețirea, energia și bucuria de a trăi.

Ne eliberează: Duhul Sfânt dorește ca noi să ne depășim propriile noastre limite. Dacă ne asumăm o existență din care face parte și Duhul Sfânt, atunci ni se schimbă viața religioasă și ne vom raporta altfel la porunci.

Atunci când apostolii au fost cuprinși de Duhul Sfânt, acesta a apărut în jurul lor sub formă de limbi de foc. Acest foc interior i-a determinat să pornească spre toate colțurile lumii.

Acest lucru mi se întâmplă și mie și ție. Rusaliile și sărbătorile în general se întâmplă cu noi și mai ales în noi. Doar trebuie să permitem această binecuvântare, fiindcă Dumnezeu nu intră în sufletul nostru cu forța, doar ne dă forța lui dătătoare de viață.

Perioada Rusaliilor începe. Asta înseamnă că Duhul Sfânt ne poate umple sufletele oricând, doar trebuie să-l primim. Ești gata Să-l primești?

O sptămână binecuvântată!
Sajgó Balázs, director spiritual