Gândul săptămânii, săptămâna a 16-a

Am învățat de la îndrumătorii mei spirituali iezuiți că atunci când analizez procesul de funcționare a sufletului meu, prima întrebare nu este dacă mă pot ruga, ci dacă pot dormi, dacă mă odihnesc suficient?

Dacă mă simt mai obosit la începutul săptămânii decât am fost în weekend, atunci ceva nu este în regulă cu mine. Atunci poate că nu îmi organizez viața conform LEGII LUI DUMNEZEU. Căci Dumnezeu creează întotdeauna ordine în dezordine. Până și funcționarea corpului meu demonstrează acest lucru: inhalarea și expirația, somnul și starea de veghe, rugăciunea și munca, conversația și tăcerea, retragerea și comunicarea, mâncarea și digestia, toate acestea formează un echilibru armonios, iar adaptarea la acestea este în consecință secretul după care să îmi ghidez viața.

Când în viața mea munca nu mai este urmată de odihnă, ci de o altă muncă, atunci se produce un dezechilibru: lumea mea mică se năruie și, odată cu ea, liniștea sufletului meu, care apoi îmi afectează mediul. Graba continuă a oamenilor solicitați cauzează o imensă neliniște, care afectează simțitor lumea în care trăim.

Care este soluția? În Evanghelia după Marcu, Domnul ne dă răspunsul: Veniţi deoparte, într-un loc retras, şi odihniţi-vă puţin. (Mc 6: 31).

A mă odihni cu Domnul este primul pas spre redobândirea ordinii în viața mea.

Eu cu cine mă odihnesc de obicei? Oare mă odihnesc suficient?

O săptămână binecuvântată!

Sajgó Balázs