Gândul săptămânii – Săptămâna a 16-a

Mt 13,24–30

Atunci când citesc sau când aud parabola despre grâul și neghina am tendița să gândesc că eu sunt grâul iar celălalt este neghina. Astfel, chiar dacă am dreptate, îl condamn pe celălalt, îl declar un om rău.

Aceasta este momentul, când se dezvăluie ipocrizia mea: prin faptul că mă înscriu în rândul celor buni, pentru că îmi practic religia, pentru că fac lucruri bune și așa mai departe, în momentul acela mi-am dat verdictul: nu eu sunt grâul.

În parabolă neghina este o plantă parazită, nocivă.
Îngreunează prosperitatea grâului.
Când dau verdictul asupra cuiva, când îl condamn ca fiind om rău, chiar aș vrea, ca stăpânul să smulgă răul cât mai repede, atunci eu ce fel de spirit am?
Sigur, nu este spiritul răbdării. Dumnezeul însă este răbdător și cu alții și cu mine.
E posibil, că m-am pocăit și am devenit un om mai bun.

Dar niciodată nu am voie să uit, că și în viața mea a fost un timp – și chiar și chiar și acum mai sunt perioade, când nu sunt nevinovat, cînd Dumnezeul ar putea să mă smulgă din câmpul Său ca pe o neghină.

Din acest motiv este periculos, să decid, cine se află pe partea bună și cine pe partea rea.
Pot să trăiesc o viață dumnezeiească numai cu Dumnezeu.
Timpul pe care îl trăiesc fără el este un timp pierdut bun pentru un singur lucru: să realizez, fără El chiar că nu se poate trăi bine și nici fericit.

Dacă trăiesc viața Domnului, atunci trăiesc viața grâului. Asta înseamnă, că văd neghinul în oamenii din jurul meu și în mine, dar sunt răbdător cu mine și cu cei din jurul meu.

Dacă trăiesc în acest mod cu Dumnezeu, atunci încep să ezperimentez ceva, ceva ce nu am crezut niciodată: lumea mea interioară se transformă, începe să crească precum aluatul sau ca boabele de muștar și încet dar sigur transformă și ceea ce mă înconjoară.

Aș dori ca lumea să se schimbe?
Spun și alții, scriu și eu: schimbarea trebuie să înceapă cu mine.
Împreună cu Dumnezeu voi fi capabil să transform și lumea mea.
Nu cunosc altă metodă, deoarece și metodele după care funcționează oamenii provin din didactica Dumenezeiască.

O săptămână binecuvântată!
Sajgó Balázs, director spiritual