Gândul săptămânii, săptămâna a 24-a

Papa Francisc pe 12 septembrie 2021 a prezidat Sfânta Liturghie de la Budapesta, punctul culminant al 52-lea Congres Euharistic Internațional (sursa foto: Magyar Kurír).
Aici puteți citi o scurtă relatare și predica Sfântului Părinte >>>

„Dar voi cine spuneţi că sunt eu?”
Evanghelia după Marcu 8,27-35

Odată,  un om în vârstă s-a plâns astfel: „Am patru copii, toți patru sunt bine plătiți, i-am educat pe toți, au avut toți prima împărtășanie și au fost miruiți, cunosc adevărurile credinței noastre, știu poruncile – în schimb eu sunt aici într-un cămin de bătrâni și nu este nimic în neregulă cu asta. M-aș simți însă mai bine dacă copiii mei m-ar vizita mai des.”
O profesoară de muzică a fost întrebată cum se descurcă una dintre elevele ei în lumea muzicii. Ea a spus: fata este foarte muncitoare, are o tehnică bună, doar că pur și simplu nu „simte” muzica!

Am citat două mărturii din care pot să concluzionez: nu pot vorbi autentic despre Dumnezeu decât dacă reușesc să și comunic mult cu El.  Să vorbesc despre El și să vorbesc cu El – merg totdeauna împreună. Nu trebuie separate! Să învăț despre Dumnezeu fără a avea legătură cu El generează o diviziune a conștiinței.

După cum spune teologul franciscan Richard Rohr: „informația nu dă încă naștere transformării”. Informațiile despre El pot fi o cale către El, dar pot fi și un obstacol în calea relațiilor personale și vii cu Domnul vieții mele.

Nu pot să mă transform, să mă schimb din interior decât dacă răspund sincer, fără să caut scuze și fără teamă la întrebarea – cine este Dumnezeu în viața mea?

Dacă El este Baza vieții mele, atunci totul se va schimba!

Cine cred că este El pentru mine?

O săptămână binecuvântată!

Sajgó Balázs
Director spiritual

Predica Sfântului Părinte pe această temă, de la încheierea al 52-lea Congres Euharistic International din Budapesta, prezidat pe 12 septembrie 2021, se poate citi aici >>>