Gândul Săptămânii, săptămâna a 28-a

Un om bogat vine înaintea lui Isus, care trăiește conform poruncilor și totuși nu este fericit. Dacă ar fi fericit, nu l-ar întreba pe Învățător ce trebuie să facă pentru a câștiga viața veșnică. Iisus îi ține o oglindă, scoate în evidență ceea ce îi lipsește: „…Mergi, vinde ceea ce ai şi dă săracilor şi vei avea comoară în cer, apoi vino şi urmează-mă!” (Marcu 10, 17-30)

Dacă examinez în profunzime acest sfat al lui Isus – și nu pot examina superficial sfatul lui Isus – atunci aici nu este vorba doar de a scăpa de bogăția de care este atașat, ci și de a se elibera de toate atașamentele din viața lui, pentru a avea o relație vie cu Dumnezeu.

Practicarea credinței și a religiei în conformitate cu legile este autentică numai dacă o fac din inimă, nu cu jumătate de măsură, ci ÎN ÎNTREGIME. Nu de dragul legii, ci de dragul lui Isus!

Esența Noului Testament este că trebuie să-l cunosc personal pe Isus și să-L urmez personal. Îmi pot fi de ajutor alte persoane, prin mărturiile lor, prin predicile lor despre Dumnezeu, dar îmi pot pune și piedici. Nu există însă nici un substitut pentru a avea o relație personală cu El: nici religiozitatea, nici legea. Acestea pot duce la Dumnezeu, dar când ajung la punctul în care îmi întâlnesc Meșterul, la fel ca omul bogat din pilda de mai sus, atunci trebuie să-i răspund personal.

Mie ce îmi lipsește?
Îl rog pe Duhul Sfânt să mă lumineze: ce împiedică relația mea personală cu Isus? Dacă întreb sincer și îmi doresc, răspunsul va veni. Dacă nu primesc nici un răspuns, atunci este foarte probabil că încă nu-l doresc cu inima, ci doar cu vorba. Apoi vine răspunsul personal pe care nimeni nu-l poate rosti în locul meu.

O săptămână binecuvântată!

Sajgó Balázs