Gândul săptămânii, săptămâna a 3-a a Postului Mare

Şi (Iisus) n-avea trebuinţă să-I facă cineva mărturisiri despre niciun om, fiindcă El Însuşi ştia ce este în om. (Ioan 2,25)

În romanul Bibi de Gárdonyi Géza, Bibi cel mic Îl caută pe Dumenzeu pretutindeni, dar nu-L găsește. În marea ei disperare, unchiul Luca o mângâie în sfârșit: O, bleago, tu călătorești prin lumea îndepărtată, în mări, deși drumul către Dumnezeu este la o distanță de două palme: de la fruntea ta la două palme spre jos, la stânga…

Întrucât Dumnezeu locuiește în mine, El nu are nevoie să fie luminat despre ce este în mine, deoarece El știe totul despre mine, El mă cunoaște complet în toată realitatea mea.

Când Iisus îi alungă pe negustori din templu, el curăță locuința lui Dumnezeu. Procedând astfel, trimite mesaj: nu numai templul fizic trebuie păstrat în ordine, ci și templul Duhului Sfânt: și trupul meu, astfel încât sufletul meu să se simtă bine în el.

Să mă gândesc la aceasta ca la unitatea trupului și a sufletului meu, deci nu e indiferent ce gânduri și sentimente nutresc în mine. Nu sunt responsabil pentru ce gânduri și sentimente am, dar pentru ceea ce fac cu ele, sunt cu atât mai mult responsabil.

Apostolul Sf. Pavel enumeră faptele trupului și fructele sufletului: Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, 20închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, 21pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. 22Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, 23blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege. (Gal 5)

Sunt proprietatea lui Dumnezeu: trebuie să fac curat în inima mea – în centrul templului, trebuie să scap de tot ce nu are loc acolo și să las să strălucească ceea ce este acolo înăuntru.

Isus știe ce trăiește în mine, în tine… Tu știi?

Săptămână binecuvântată!
Sajgó Balázs