Gândul Săptămânii, săptămâna a 32-a

„Adevărat vă spun că această văduvă săracă a pus mai mult decât toţi cei care au pus în vistierie, pentru că toţi au pus din abundența lor, dar ea, din sărăcia ei, a pus tot ce avea, tot ce-i mai rămase ca să trăiască”. (Marcu 12, 43-44)

Privirea lui Isus luminează întreaga ființă a omului. El vede cui ce ofer și dacă o fac din toată inima. Când vorbesc cu cineva, El vede, cât de prezent sunt pentru acea persoană: o ascult din toată inima sau doar mă uit prin ea. El vede, dacă îmi trăiesc creștinismul din toată inima sau doar aleg între legi. De asemenea, vede că îmi ajut semenii trăind pentru Dumnezeu sau doar ca să fiu văzut de alții (cf. Matei 6,1).

Dacă nu mă dedic în totalitate Lui, atunci doar speculez! Păcatul speculației este un aranjament pe termen scurt: vreau să triumf, fac compromisuri în tot și cu toată lumea, doar ca să înaintez pe termen scurt. Dumnezeul acestei lumi aranjează atât de bine scena pentru a face viața „mai ușoară”! Totuși, calea mai ușoară și mai largă poartă în ea pericolul distrugerii (cf. Matei 7,14).

Ar fi bine să ne dăm seama cât mai repede, că și în temerile noastre prezente nu putem decât să ne încredem în El: în cel care a văzut dăruirea sărmanei văduve și în cel care cercetează și sufletul meu cu privirea lui curată, iubitoare și hotărâtă. Nu este loc aici de explicații sau de amăgire de sine. Mă întreabă cu o voce iubitoare și hotărâtă: vreau să trăiesc pentru El cu toată ființa mea în această lume sau mă bazez pe speculațiile lumii? Drumul se îngustează…

Săptămână binecuvântată!

Sajgó Balázs
Director spiritual