Gândul Săptămânii, Săptămâna a 4-a a Postului Mare

Dragostea lui Dumnezeu permite distanțarea: atunci când suntum departe de cei dragi, de căminul nostru, de țara noastră, simțim și mai mult absența Lui. Dureros este că Dumnezeu poate fi văzut și din iad. Lipsa iubirii este un sentiment infernal, așa că oricine se îndepărtează de Dumnezeu suferă de lipsa prezenței Lui.

Putem suferi totuși și în aproapierea lui Dumnezeu. Credem că suntem aproape de El atunci când respectăm poruncile Lui, când legea lui Dumnezeu ne ghidează viața, când simțim că trebuie să fim în acord cu El. Fizic suntem aproape de Dumnezeu, dar  în realitate însă suntem foarte îndepărtați. Și, în acel sentiment al infernului, îi condamnăm  pe toți cei care – credem noi – sunt departe de Dumnezeu.

Există, de asemenea,  și posibilitatea de a ne privi în oglindă. Poate fi dureros, dar așa putem experimenta apropierea lui Dumnezeu, îi putem cere iertare Lui și altora pe care i-am rănit. În același timp, ne dăm seama că avem nevoie nu numai de iertarea lui Dumnezeu, ci și de propria noastră iertare. Cu toate acestea, iertarea de sine nu poate fi rodnică decât dacă Îl vedem pe Dumnezeu ca pe Cel care își revarsă iubirea infinită și neprețuită asupra noastră și asupra altora.

„…tu eşti cu mine totdeauna şi toate ale mele sunt ale tale.” (Luca 15,31)

Suntem noi în măsură să credem asta?

O săptămână binecuvântată!

Sajgó Balázs