Gândul săptămânii, săptămâna a 5-a a Postului

Dacă îmi slujeşte cineva, să mă urmeze, iar acolo unde sunt eu va fi şi cel care mă slujeşte. – Ioan 12:26

Un barcagiu a transportat odată cu barca sa un om de știință. Omul de știință era  foarte arogant și a folosit călătoria pentru a-l umili pe barcagiul cu mâinile bătătorite, punându-i următoarele întrebări:

– Ați studiat aritmetică?
– Nu – răspunse barcagiul.
– Atunci ați pierdut un sfert din viață – a spus omul de știință.
– Ați studiat științele naturii?
– Nu – răspunse barcagiul din nou.
– Atunci ați pierdut și al doilea sfert din viață.
– Ați studiat astronomie?
– Nu.
– Atunci ați pierdut și al treilea sfert din viață.

În acel moment, au observat că barca avea o gaură și apa pătrundea înauntru. Atunci,  barcagiul umilit pune și el o întrebare:

– Știți să înotați?
– Nu – răspunse înspăimântat arogantul om de știință.
– Atunci o să vă pierdeți toate cele patru sferturi din viață dacă nu vă prindeți de mine ! – l-a încurajat barcagiul.

Postul Mare este o cale interioară. Scopul este ca noi să ne putem dărui Marelui Barcagiu, lui Dumnezeu, ca El să ne conducă pe calea vieții, să susținem cu El învățătura de autocunoaștere spre DĂRUIREA DE SINE. PE ACEASTĂ CALE, CREDINȚA ȘI CUNOAȘTEREA SE COMPLEMENTEAZĂ UNA PE CEALALTĂ.

De obicei, de-a lungul vieții sale, omul trebuie să parcurgă trei etape: putere proprie, mediocritate și misticism.

La început lucrăm doar cu propriile puteri, vrem să rezolvăm singuri tot ce ține de viață. Apoi, ne dăm seama că puterea proprie nu este de ajuns și încercăm să-L implicăm și pe Dumnezeu atunci când simțim nevoia ajutorului Său Divin. Apoi, Dumnezeu ne atinge, ne sprijină și ne face să interiorizăm această trăire mistică. Misticismul nu este o levitație, o desprindere de viața pământească, ci o relație profundă cu Dumnezeu, o relație care ne apropie din ce în ce mai mult de El și ne înalță. Devenind parte a vieții lui Dumnezeu, vom reuși să ne descoperim și să ne înțelegem din ce în ce mai mult. Misticismul este așadar o viață trăită profund cu Dumnezeu, în taină, în intimitatea propriei persoane.

Unde sunt eu în prezent?

O săptămână binecuvântată!
Sajgó Balázs