Gândul săptămânii, a 6-a săptămâna după Paști

„Nu vă voi lăsa orfani, Mă voi întoarce la voi.” (Ioan 14, 18)

Dacă Îl înțelegem bine pe Isus, atunci pentru noi Tatăl Său nu este „El”, ci „Tu”, CEL CE ESTE ÎN NOI și chiar POATE FI ÎN NOI, odată ce credem cât de puțin asta, cu inima și nu doar cu mintea! Prin Rugăciunea Tatăl Nostru, Iisus ne învață să-I vorbim direct lui Dumnezeu, prin exprimări simple și foarte personal, asemenea unui apropiat. Ce har deosebit!

Isus a trăit ca om, într-un anumit loc, la un moment dat. A fost astfel alături de cei contemporani cu El, și o ființă umană. S-a întors la Tatăl, iar IUBIREA celor doi, exprimată prin Duhul Sfânt Mângâietor, s-a pogorât și astfel toată lumea Îl poate cunoaște pe Dumnezeu -Sfânta Treime! Acesta este sensul expresiei biblice – Nu ne va lăsa orfani.

Cuvântul orphanus, poate însemna nu numai faptul că un copil poate rămâne fără părinți, dar și cu referire la un discipol, dacă își pierde învățătorul. Platon folosește acest cuvânt atunci când, după moartea lui Socrate, se simt orfani și nu știu ce să facă.

După Paști, ucenicii lui Hristos descoperă că Isus trăiește! Asta înseamnă că nu au rămas orfani, precum nici noi nu vom fi dacă-L primim pe Isus prin Duhul Său Sfânt.

Vom fi capabili să înțelegem mai bine lucrurile prin Duhul Sfânt dacă Îi acordăm timp și ne rugăm cu El și în El. Dacă petrecem timp în tăcere, lucrurile deja știute și trăite vor ieși treptat la lumină, acestea sunt în noi, trebuie doar să le descoperim. Viețile noastre sunt o astfel de călătorie de explorare, iar asumarea acesteia necesită îndrăzneală și curaj. Cu Dumnezeu, orice este posibil!

Dacă primim Duhul Sfânt, pe celălalt Mângâietor, atunci vom merge la Tatăl și vom locui în El. Nu numai în viața de apoi, când ne vom întâlni cu El, ci și aici: pe pământ.

Nu sunt orfan! Să fim în permanență conștienți că putem să-I vorbim direct și permanent Dumnezeului nostru, foarte personal și simplu . El este mereu aproape de noi și nu așteaptă expresii mărețe, ci doar dovezi de credință și iubire.

Vă doresc o săptămână binecuvântată!
Sajgó Balázs, director spiritual