Gândul săptămânii, săptămâna a 6-a

Potrivit unei poveste, a fost odată un om sărac care s-a plimbat deranjat de necazuri pe marginea pădurii. Când a obosit, s-a așezat cu spatele de un copac, să se odihnească. Atunci încă nu știa ce fel de copac alesese. Era un copac cu putere magică. Un copac care îndeplinește toate dorințele celui care îl atinge. Omul s-a gândit mai întâi la cât de bun ar fi un pahar cu apă. Deodată a observat că avea în mână un pahar cu apă limpede ca cristalul. A privit surprins, l-a examinat și l-a mirosit. În cele din urmă, a decis că nu poate să fie periculos și a băut apa.

Apoi i s-a făcut foame și a vrut mâncare. Mâncarea a apărut în fața lui la fel de brusc și uimitor ca apa. „Dorințele mele par să se împlinească”, s-a gândit plin de surprinde.

După aceea a spus cu voce tare: „Atunci vreau o casă frumoasă!” A apărut o casă în vale în fața ei. Cu un zâmbet larg pe buze, dorea și servitori care să aibă grijă de casă. Când au apărut și aceștia, el s-a simțit binecuvântat de Domnul cu o putere incredibilă.

Așa că și-a dorit o femeie frumoasă și extrem de inteligentă cu care să-și împărtășească norocul. Când acest lucru s-a împlinit, i-a spus femeii surprins: „Stai puțin! Ce se întamplă aici? Nu am eu astfel de noroc! Asta nu mi se poate întâmpla!” În momentul în care a rostit aceste cuvinte… toate au dispărut. „Știam”, spuse el clătinând din cap. Apoi s-a ridicat și a plecat mai departe spre marginea pădurii împreună cu probleme sale.

Știm exact, adică doar așa credem că știm ce „nu se poate întâmpla cu noi” și prin aceasta trunchind incredibil bogăția noastră de posibilități.

În secțiunea Evangheliei, omul cu lepra merge la Iisus și spune: dacă vrei, mă poți curăța… La prima impresie, simt șantaj, de parcă nu i-ar fi oferit lui Iisus nicio altă alegere. Totuși, dacă mă gândesc mai profund, acest lepros își împacă voința cu voința lui Iisus.

Aceasta este adevărata încredere și auto-predare. Pot face același lucru în relația mea sinceră cu Dumnezeu și semenii mei: dacă vrei, poți să faci, dacă vrei, poți ierta și așa mai departe.

Faptul că apelez la celălalt astfel: dacă vrei…, presupune o relație liberă și onestă. Întrebarea este dacă eu vreau? Pot să cred că vindecarea mi se poate întâmpla?

Săptămâna binecuvântată!
Sajgó Balázs