Jurnal de tabără 1. – Pregătirea

Duminică dimineața am plecat de la Casa Caritas din Tîrgu-Mureș spre tabăra de vară pentru voluntari de la Băile Selters care a fost organizată pentru a nouăsprezecea oară. Am ajuns pe drumuri sinuoase, într-un cadru frumos, înconjurat de pini, unde aerul este proaspăt, un izvor de apă minerală răcoritoare bolborosește în curte și un pârâu liniștit curge în apropiere.

Am admirat toate acestea de pe terasa casei de oaspeți a Fundației Sfântu Gellért, apoi ne-am instalat în cazarea noastră și ne-am acomodat. În curând vom avea o zonă de înregistrare, un colț de presă și o zonă de relaxare. Nu am avut prea mult timp la dispoziție, pentru că voluntarii sosiseră deja, se făcea check-in-ul, începeau salutările și detalierea programului, urmate de câteva jocuri pentru a ne cunoaște mai bine.

László Ludescher, directorul departamentului social al Caritas Alba Iulia, ne-a urat bun venit și o petrecere plăcută. Ca și coordonator voluntari a organizat și el multe tabere, așa că nu doar crede, ci a și experimentat faptul, că a face o diferență în lume se poate face la un nivel mic, individual, făcând ceva pentru o cauză bună.

„Schimbarea ești tu!” – proclamă motto-ul taberei din acest an, acesta fiind și inscripția de pe tricoul primit în cadou, dar ni s-a atras atenția asupra ei și Beáta Bogdán, coordonatorul voluntarilor. Sloganul este foarte important pentru a încuraja participanții.

András Kocsis, liderul programului de voluntariat, a declarat, că accentul principal al taberelor de până acum a fost pus pe muncă, adică pe ajutorarea oamenilor – din satele în care au fost organizate taberele – prin muncă fizică, dar bineînțeles nici distracția n-a fost neglijată. Tabăra din acest an a însemnat o schimbare neobișnuită în ceea ce privește raportul dintre muncă și distracție, cea din urmă fiind favorizată.

Tabăra distractivă și veselă a contribuit la consolidarea relațiilor noastre de după pandemie. Am avut ocazia să învățăm de la salvatori montani, să ascultăm o prelegere despre sănătate și siguranță, să facem drumeții, să mergem la plajă, să ne jucăm, să ne uităm la un film sau să ne relaxăm în Chill Zone.

Programul de astăzi a început cu câteva jocuri în sala de mese a casei e oaspeți, urmate de activități de team-building în aer liber. Aici mai multe grupuri au interpretat o scurtă scenă din Romeo și Julieta în mai multe variante. Pe măsură ce creativitatea a ieșit la suprafață, timiditatea s-a evaporat, iar nivelul distracției a crescut.

Le mulțumim partenerilor noștri pentru sprijinul lor: Consiliul Județean Harghita, Fundația Communitas, aticream, Csíki Csipsz, Harmopan, Odorest, END-IBO, Societatea de Cafea „Vekker” (Vekker Kávéközösség), Fondul „Bethlen Gábor”.

Articol: Júlia Orbán
Traducere: Noémi András