Oamenii trebuie iubiți, lucrurile folosite!

Case de Început Sigur în județele Mureș și Harghita

Caritas Alba Iulia a lansat un proiect la scare largă, în cadrul căruia va iniția așa-numite Case de Început Sigur în 6 comune. Marți dimineața membrii Organizației Caritas Alba Iulia au ținut o conferință de presă la Tîrgu Mureș, în cadrul căreia au prezentat proiectul Început sigur pentru un viitor sigur – Servicii de asistentă socială integrate pentru familii dezavantajate cu copii mici, finanțat din fonduri norvegiene.

Prima dată Ludescher László, directorul departamentului social, i-a salutat pe membrii prezenți ai mass-media și pe reprezentanții instituțiilor partenere. A declarat, că din păcate se vede clar faptul, că în zilele noastre se nasc din ce în ce mai puțini copii, numărul populației din țară scade dramatic și jumătatea copiilor născuți trăiesc în sărăcie, iar un sfert de a lor chiar în sărăcie imensă, încercând să supraviețuiască printre circumstanțe extreme. Misiunea Organizației Caritas este de 31 de ani -de la înființarea sa- sprijinirea oamenilor și educarea generațiilor tinere. În timpul acesta membrii Caritas au observat, că oamenii din zonele rurale necesită cel mai mult serviciile de asistență socială. O posibilă explicație la acest fenomen s-ar putea să fie faptul, că oamenii mai educați părăsesc comunitățile rurale. Tocmai de aceea, acest proiect se adresează a 6 localități rurale, printre care se numără Sângeorgiu de Mureș din județul Mureș și Joseni, Remetea, Corund, Dealu, Zetea din județul Harghita. Astfel de proiecte nu se înființează de la sine. Ele se nasc din colaborări strâmte și din încredere –și-a exprimat recunoștința Ludescher László primarilor comunităților prezenți și colegilor. Oamenii trebuie iubiți, lucrurile folosite – așa ne-a atras directorul atenția asupra faptului, că în proiect –în care este deja pusă o muncă de aproape doi ani-, pe lângă investițiile de infrastructură, cel mai important obiectiv este iubirea familiilor afectate.

Kerezsi Hajnalka, managerul proiectului, a prezentat mai detaliat proiectul. Ne-a explicat, că nucleul acestuia îl reprezintă dezvoltarea și educația timpurie, pentru ca profesioniștii din cadrul acestui proiect să aibă posibilitatea de a-i ajuta pe familiile dezavantajate chiar din primele momente. După aceea, ne-a informat despre cei mai importanți parametrii: durata proiectului, care a început în data de 1 septembrie 2021, este de 24 de luni. Ne așteptăm să lucrăm cu douăsutepatruzeci de copii și familiile lor –a adăugat Kerezsi Hajnalka. Programul este compus din două părți solide. Una dintre acestea sunt Casele de Început Sigur, care vor funcționa în șase localități conform aprobărilor oficiale ale centrelor de zi. Cealaltă parte o reprezintă asistenții sociali, care vor avea un rol foarte important în urmărirea dezvoltării mămicilor aflați în perioada de sarcină. Bugetul total al proiectului este de 809.615 EUR, din care 728.654 EUR va fi finanțat din fonduri Norvegiene, 109.299 EUR va fi sprijinul statului român, iar suma rămasă va fi acoperită de Caritas.

Din rândul comunelor partenere au ținut discursuri și Laczkó-Albert Elemér, primarul din Remetea și Sófalvi Sándor Szabolcs, primarul din Sângeorgiu de Mureș, exprimând recunoștința lor și asigurând-o pe Organizația Caritas asupra sprijinul lor.

Îi mulțumim și cu această ocazie, că ne sunt parteneri de mai bine de zece ani și sunt lângă noi și în acest proiect, chiar din primele clipe.

Legătură:
Proiect Început sigur pentru un viitor sigur >>>
Șase centre Caritas din comune harghitene și mureșene vor oferi sprijin mamelor cu copii din medii defavorizate (Radio Tg.Mureș)>>>
6 centre Caritas, proiect pentru un viitor sigur (Zi de Zi)>>>
Proiectul Început sigur pentru un viitor sigur (City Tv) >>>
Az embereket kell szeretni, a dolgokat használni! (traducerea în limba maghiară a comunicatului de presă) >>>
Új programot indít a Caritas, főként Hargita megyére fókuszálva (Székelyhon) >>>
Biztos kezdet egy biztos jövőért (Népújság) >>>
Biztos kezdet egy biztos jövőért (Erdélyi Magyar Televízió) >>>