Pe lângă răni vindecă și suflete

Mă întâlnesc în fața unui bloc din Miercurea-Ciuc cu Szende, o colegă de la serviciul de îngrijiri la domiciliu: ne îndreptăm către tanti Margit, ea fiind una dintre cei paisprezece pacienți îngrijiți în ziua aceea. Szende, pe lângă injecții, schimbat lenjerii de pat, făcând baie, pansând răni, administrând medicamente a vindecat și suflete cu bunătatea ei.

„Sunt amabile, zâmbitoare, ne încurajează, nu ne lasă să fim triste. Îți zâmbesc, și în momentul acela uiți de tot. Își fac treaba cu zâmbetul pe buze, cu bună dispoziție și sunt foarte atente, chiar ne pun medicamentele în gură” – spune tanti Margit, cine m-a primit cu drag.

M-a invitat cu amabilitate să facem o călătorie în amintirile ei, iar eu am acceptat cu plăcere: am zburat înapoi în timp la momentul în care, împreună cu rudele sale, a fugit din calea războiului în țara vecină. A trecut prin multe dificultăți, dar a reușit mereu să găsească frumusețea în viața:  încă vorbește cu strălucire în ochi despre frumusețile vieții, cu toate că își petrece zilele într-un scaun cu rotile. „Am avut o problemă cu coloana vertebrală, am încercat să o tratez, dar nu mi-am revenit suficient pentru a fi ca înainte, pentru a putea sta în picioare din nou. Nu mai pot să merg pe picioare deloc” – povestește tanti Margit, cine, pe lângă familia sprijinitoare este îngrijită de colegii de la Caritas zilnic.

În urmă cu câțiva ani a făcut deja cunoștință cu serviciul de îngrijiri la domiciliu, când a avut probleme cu un picior. „Nu știam că cineva îți oferă ajutorul atât de repede. Chiar și atunci mi-au tratat cu atâta conștiinciozitate că mi-au vindecat piciorul. Au cunoștințele necesare pentru a rezolva orice. Încă țin legătura cu colegii de la Caritas care m-au vindecat atunci. Sunt întruchiparea conștiinciozității”- își amintește.

„Sunt foarte recunoscătoare pentru această oportunitate oferită de Caritas. Întotdeauna le cer ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze mânuțele lor prețioase, ca să poate ajuta oamenii. Este un lucru minunat, pentru care sunt foarte recunoscătoare” – încheie conversația tanti Margit, cine este de părere că nu poate mulțumi îndeajuns pentru tot binele, dragostea și ajutorul pe care le primește în fiecare zi din partea colegelor de la Caritas.

MOL România sprijină îngrijirea la domiciliu

Datorită colaborării strânse între MOL România și Caritas Alba Iulia, în ultimii ani au fost implementate mai multe proiecte: locuințe pentru personale care trăiesc în situații dificile, dezvoltarea mobilității individuale pentru persoanele care nu își pot părăsi locuința din cauza unei boli sau care nu își permit să plătească pentru aceste servicii, asistență pentru minorii cu dizabilități și familiile acestora și sprijin pentru suplimentarea costurilor de îngrijire a pacienților din Centrul Sf. Luca.

În acest an MOL România a sprijinit îngrijirea pacienților la domiciliu, care are ca scop furnizarea de servicii sociale și de sănătate pentru bolnavi și vârstnici.

György Mária Angéla