Pelerinaj jubiliar la Alba Iulia, 4 octombrie

Organizaţia Caritas Alba Iulia îşi desfăşoară activitatea în Transilvania de 25 de ani, aşa cum Preafericitul episcop Márton Áron şi-a imaginat în anul 1947, şi conform primelor măsuri dispuse de dr. Jakab Antal, în anul 1990, după schimbarea regimului.

Calea bisericii este omul, spune Sfinţia Sa Papa Ioan Paul al II-lea în Enciclica Redemptor Hominis, şi este clar pentru noi toţi că, în misiunea triplă a bisericii noastre, în mod decisiv se află exercitarea carităţii. Această practică nu înseamnă altceva, decât faptul că omul, în orice situaţie şi condiţii de viaţă s-ar afla, ar trebuie să fie cât mai aproape de demnitatea existenţei sale. Aceasta este ceea ce numim noi Omenie, şi pe acest drum am încercat să mergem în aceşti 25 de ani.

Aniversarea de un sfert de secol al Organizației Caritas Alba Iulia am celebrat pe data de 4 octombrie printr-un pelerinaj la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia, centrul Arhiepiscopiei noastre. La Sfânta Liturghie festivă celebrată de Excelența Sa Dr. Jakubinyi György, am mulţumit Bunului Dumnezeu pentru trecut şi am cerut binecuvântarea Sa pentru perioada următoare.

Mai jos puteți citi cuvintele rostite la eveniment de dr. Márton András, directorul organizației:

Stimate Domnule Arhiepiscop, Stimați oaspeți, dragi prieteni!

Istoria noastră recentă a demonstrat fără echivoc, că frumusețea, bunătatea, adevărul și sacralitatea nu sunt calități de la sine înțelese ale vieții noastre comunitare. A trebuit să recunoaștem, cum că valorile esențiale pe care ni le asumăm, cum sunt demnitatea persoanei, iubirea aproapelui, libertatea, încrederea, responsabilitatea, nu există în sine. Deși bunul Dumnezeu ni le-a gravat adânc în inimi, nu ajunge să tânjim după aceste valori: acestea ajung să devină realitate doar dacă noi, în mod activ, le realizăm, dacă reușim să le integrăm în viața noastră de zi cu zi, în relația noastră vie cu semenii noștri. Demnitatea semenilor noștri devine realitate, doar dacă ne aplecăm cu demnitate asupra vieții acestora. Libertatea, încrederea, responsabilitatea, iubirea aproapelui vor deveni realitate doar dacă le dăruim noi, zi de zi, celor din anturajul nostru.

Istoria de 25 de ani ai Caritas în Arhidieceza Romano Catolică de Alba Iulia este istoria unui efort susținut de clădire și de lărgire a dimensiunii personale și instituționale a iubirii active, a demnității, a libertății, a încrederii, a responsabilității personale și interpersonale. Sunt recunoscător pentru fiecere clipă, în care am fost devotați acestei cauze, servind într-adevăr cauzei fraților și surorilor noștri aflați în nevoie. Regret profund fiecare clipă, în care într-un fel sau altul nu am fost fideli acestei misiuni.

Aceste eforturi de bine au fost susținute și îmbogățite de numeroși oameni minunați. Sunt profund recunoscător și mulțumesc tuturor acelora, care prin munca lor, prin exemplul lor, prin încurajarea lor, ne-au sprijinit pe acest drum și ne-au purtat în rugăciuni.

În primul rând colegilor noștri, care purtând deseori poveri croite mult peste puterile unui om, n-au rămas alături în misiunea noastră comună.

Membrilor familiilor acestora, care i-au sprijinit și i-au purtat în iubire pe aceștia, care au ajutat munca noastră, au purtat intențiile noastre, au suportat de atâtea ori lipsa și poverile celor dragi, de dragul misiunii.

Sunt recunoscător preasfințiților Domni Directori Vencser László și Szász János, pentru că au clădit și au lansat pe o cale sigură organizația noastră, cu care colaborarea a fost o reală onoare și bucurie, pe a căror sfat, sprijin și rugăciuni contăm și în continuare.

Sunt recunoscător înalților ierarhi ai Arhidiecezei noastre, pentru că au recunoscut de la început semnificația muncii Caritas, au generat spațiul necesar dezvoltării cadrului instituțional necesar, n-au onorat cu încrederea lor, ne-au încurajat, și au stat alături de noi și de aspirațiile noastre.

Mulțumesc partenerilor noștri pentru sprijinul lor, fără de care nu am fi avut oportunitatea de a ne dezvolta, de a învăța și de a ne maturiza ca organizație. Prin bunăvoința lor am avut șansa incursiunii în viața unor inițiative și organizații excepționale, cu toate poverile și bucuriile veridice ale muncii acestora pentru semeni. Le sunt recunoscător, deoarece prietenia lor devotată ne-a conferit și ne conferă în continuare siguranță, încredere de sine și elan. Deoarece am evut experiența de nenumărate ori, că ne rămân alături, la bine și la greu.

În fine, dar nu în ultimul rând sunt recunoscător comunităților noastre ardelenești, care au avut încredere în noi, ne-au susținut, și ne țin pumnii cu inimă bună, ca să se dovedească: cum că este posibil, este bine, și merită, că nu doar să tânjim după bine, după frumos, după adevăr, după sacru, ci avem cu toții șansa de a participa la realizarea acestor valori în comunitățile noastre. Și pentru că acest lucru nu ne reușește întotdeauna, așa cum ne-am dori: cum că este posibil, este bine, și merită să nu contenim a reîncepe permanent eforturile, cu încredere și cucernicie față de iubirea îndurătoare eternă a Domnului nostru.

Doresc tuturor o sărbătoare frumoasă! Bunul Dumnezeu să binecuvânteze munca și viețile noastre spre slava Lui mai mare și spre bucuria noastră a tuturor!

Alba Iulia, 4 octombrie 2015

Dr. Márton András
Director Caritas

Galerie foto de la eveniment >>>