„Pentru cei care au nevoie, este acolo”

„Bătrânii trăiesc într-o altă lume. Această lume nu este chiar a noastră. Chiar dacă încercăm să ținem pasul cu lumea, nu prea reușim. Și atunci vine Enikő – se uită zâmbind la colega mea de la serviciul de îngrijire la domiciliu – coboară la nivelul meu și îmi vorbește așa. Și asta face o mare diferență” – spune tanti Maria în casa ei din Băile Tușnad.

Bătrâna în vârstă de 93 de ani adoarme singură și ascultă știrile de dimineața singură de douăzeci și șapte de ani. „Speranța nu trebuie pierdută niciodată, indiferent de situație. Vine Enikő, și mă ajută să păstrez speranța. Ea îmi oferă nu numai sprijin fizic, ci și spiritual. Îmi dă un sentiment de siguranță” – povestește tanti Maria, cine în afară de colegii de la Caritas poate conta numai pe vecini.

„Caritas oferă oportunități atât celor săraci, cât și celor bogați, nu face excepții. Este acolo pentru cei care au nevoie. Pentru cei care sunt singuri, este acolo. Eu am fost operată acum zece ani, iar atunci colegii de la Caritas m-au sprijinit foarte mult. După ce mi-am revenit am căzut, și mi-am facturat umărul. Când iarăși am revenit, am căzut din nou și mi-am facturat glezna și genunchiul. De atunci, în fiecare zi vin la mine. Nici nu pot să exprim ce înseamnă acest ajutor pentru mine ” – spune tanti Maria, cine se poate deplasa greu cu ajutorul cadrului de mers prin casă. „Enikő mă ajută cu totul, îmi cunoaște problemele, obiceiurile. Face parte din familia mea. Dacă nu poate veni două zile, îmi lipsește foarte mult. Pentru mine valorează mai mult, decât să iau o pastilă.”

MOL România sprijină îngrijirea la domiciliu

Datorită colaborării strânse între MOL România și Caritas Alba Iulia, în ultimii ani au fost implementate mai multe proiecte: locuințe pentru personale care trăiesc în situații dificile, dezvoltarea mobilității individuale pentru persoanele care nu își pot părăsi locuința din cauza unei boli sau care nu își permit să plătească pentru aceste servicii, asistență pentru minorii cu dizabilități și familiile acestora și sprijin pentru suplimentarea costurilor de îngrijire a pacienților din Centrul Sf. Luca.

În acest an MOL România a sprijinit îngrijirea pacienților la domiciliu, care are ca scop furnizarea de servicii sociale și de sănătate pentru bolnavi și vârstnici.

György Mária Angéla