Pentru vârstnici activi
2012 este Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii. Speranţa de viaţă a cetăţenilor europeni este în continuă creştere.
Îmbătrânirea activă le poate permite celor din generaţia baby boom şi persoanelor vârstnice de mâine:
• să rămână în câmpul muncii şi să-şi împărtăşească experienţa îndelungată
• să joace în continuare un rol activ în societate
• să ducă o viaţă cât mai sănătoasă şi împlinită.
Programele pentru persoanele de vârsta a treia au ocupat întotdeauna un loc prioritar printre activităţile organizaţiei. În acest an sub egida îmbătrânirii active atenţia noastră în mod deosebit se îndreaptă asupra acestei generaţii în încercarea mobilizării şi activizării lor.
Pe de o parte oferim programe prin care să ducă o viaţă mai sănătoasă şi împlinită: în cadrul serviciilor de îngrijire la domiciliu este o parte integrantă kinestetica, a cărui bază este conceptul de activizare. Arta sau ştiinţa de percepţie a mişcării, kinaesthetics încearcă să obţină o independenţă a bolnavului, a vârstnicului. În centrele de competenţă, dar chiar şi acasă persoanele vârstnice descoperă noi oportunităţi de mişcare care vor ajuta la menţinerea independenţei şi a mobilităţii.
S-a lansat serviciul de intermediere între bolnavii care se află într-o situație materială precară și acei medici de specialitate, instituţii care sunt dispuși să efectueze controale de specialitate gratuite. Noul serviciu va ajuta pacienţii sa efectueze deplasări, cazare, şi de asemenea investigaţii medicale.
În căminele noastre de bătrâni din Gheorgheni şi Sânzieni acordăm o atenţie deosebită vârstnicilor pentru ca ei să simte grija şi să poată menţine demnitatea lor umană.
Prin voluntariat persoanele în vârstă pot continua să joace un rol activ în societate. În cadrul unui proiect european – Grundtvig Senior derulat în cadrul Programului Învățare pe tot durata vieții, voluntari cu vârsta de peste 50 ani vor participa la un program de schimb între România şi Ungaria. Echipa română va petrece câteva săptămâni la Szeged, Pécs şi Zalaegerszeg, unde vor participa la formarea lor şi se vor implica în diverse activităţi din domeniul social. De exemplu vor ajuta la evenimente, sau vor lucra cu copii, persoane în vârstă, dar şi cu persoanele fără adăpost aproximativ cinci sau şase ore pe zi.
Un alt proiect al voluntariatului este Programul Bunicul substitut: bunicii şi bunicuţele înlocuitori se pot simţi utili, deoarece contactul cu un alt copil umplă golul lăsat de absenţa propriilor nepoţii. Cu toate acestea voluntari vârstnici ajută mamele, care se pot relaxa un pic, încredinţând copiii lor unei persoane care nu aşteaptă nimic în schimb, doar un zâmbet de copil.
Cu alte tipuri de oferte de programe vine Centrul de Zi pentru Vârstnici „Maica Tereza” din Tîrgu-Mureş. Aici aşteptăm vârstnici care doresc o companie, care ar dori învăţarea unei limbi străine, să cunoască posibilităţile calculatorului, să facă gimnastică sau să se încerce în alte activităţi. Persoanele în vârstă găsesc aici o comunitate, împreună cu generaţia lor pot învăţa lucruri noi, pot sărbători, pot experimenta diverse activităţi, au parte de excursii. Pentru un bătrân singuratic centrul înseamnă o soluţie reală faţă de izolare.
Programul de Asistenţă Familială vizează vârstnici din zonele rurale cu misiunea de a sprijini şi a îmbunătăţi calitatea vieţii lor. Scopul întâlnirilor de grup în primul rând este prevenirea situaţiilor dificile: prevenirea a unei posibile izolare, introversiunii şi retragerea datorită lipsei unei vieţi active, implicarea lor în programe comunitare. Un excelent exemplu, pe lângă activităţile săptămânale, este reuniunea anuală a grupurilor de vârstnici din judeţul Mureş devenită tradiţională, unde seniori pot arăta adevărata lor valoare.
Îmbătrânirea nu este decât o deprindere rea pe care un om ocupat nu are timpul de a şi-o forma. Andre Maurois
(comunicat)