Persoana în vârstă este o bogăție indispensabilă

În cercurile Caritas, 1 octombrie este sărbătoarea vârstnicilor, exprimarea respectului și atenției noastre față de ei. Cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor Vârstnice, am încercat să ne exprimăm recunoștința și dragostea față de bătrânii noștri în fiecare an în cadrul sărbătorilor speciale (Liturghii, programe culturale, excursii etc.), la care au participat sute de persoane în vârstă.

Anul acesta, vom putea petrece timp cu prietenii noștri în vârstă într-un mod mai modest, într-o atmosferă mică, de familie, dar acest fapt nu schimbă aspirațiile și mesajele noastre, care sunt accentuate de ani de zile: acordăm atenție bătrâneții demne, ne exprimăm respectul, acceptarea, sprijinul față de ei, credința că vârstnicii sunt membri vitali ai societății noastre și cu toții avem mare nevoie de ei.

Vârstnicii sunt comorile fragile ale societății noastre, valori, rezerve și amintiri de neuitat pe care trebuie să le susținem și să le respectăm cu toții, deoarece ne-am primit cunoștințele de la ei, le datorăm tradițiile, obiceiurile, rădăcinile, cultura și rugăciunile noastre, le putem mulțumi și credința noastră în Dumnezeu. Să le fim recunoscători întotdeauna, pe 1 octombrie și în fiecare zi a anului!

În octombrie 1991, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat ziua de 1 octombrie drept Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Scopul acestei măsuri a fost să se focuseze asupra bătrâneții demne și de a reintega persoanele în vârstă în circuitul economic. Într-o lume cu ritm fără precedent, vârstnicii pot ajuta foarte mult prin voluntariat și împărtășind experiențele lor. Îmbătrânirea începe la vârsta de 60 de ani iar vârsta a treia este considerată de obicei de la 75 de ani. Cifrele demografice arată că din 7,7 miliarde de locuitori ai lumi peste 600 de milioane de oameni trăiesc cu vârsta de peste 60 de ani, iar numărul lor va ajunge la peste două miliarde de oameni până în 2050. Conform datelor din ianuarie 2019 în România, aproape 3,60 milioane din 19,40 milioane de persoane rezidente au peste 65 de ani, dintre care 1,56 milioane sunt peste 75 de ani. Numărul persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste, crește alarmant, de la 17,8% la 18,5% într-un an.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, în luna octombrie colegii noștri din programul pentru vârstnici vor sărbători persoanele de vârsta a treia în cadrul întâlnirilor în grupuri mici. Evenimentele sunt sprijinite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și Gedeon Richter România. Mulțumim lor!