Peste 350 000 de lei au fost donate pentru a ajuta victimele incendiului

Au trecut trei luni de la incendiul de la Șumuleu Ciuc, timp în care am asistat la o colaborare fără precedent pentru a ajuta victimele. Cetățenii din Miercurea Ciuc și din regiune, precum și instituțiile publice și private, au acționat imediat și au oferit persoanelor afectate cele mai necesare. A sosit ajutor și din zone mai îndepărtate, și din străinătate, mulți s-au alăturat suportului.

Activitatea de sprijin pentru cei cazați în sala de sport continuă și în prezent, cu ajutorul consiliului local pe lângă câțiva voluntari entuziaști, Caritas Alba Iulia și Serviciul de Ajutor Maltez efectuează pe rând alternativ acest serviciu.

Inițiatorii locali au însărcinat Asociația Caritas Alba Iulia cu strângerea donațiilor  bănești de la persoane fizice, companii, evenimente caritabile și colecte bisericești. Astfel în beneficiul victimelor au fost colectate în total 351 516,42 lei, din care o parte semnificativă, adică 265 985,87 lei, a fost donată în bisericile din Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia la apelul Excelenței Sale Arhiepiscop dr.  Kovács Gergely. În plus, s-au primit donații și în natură: alimente în valoare de 78.573 lei, iar îmbrăcăminte în valoare de 9 867 lei, care le-au fost distribuite victimelor.

Pe lângă donațiile diferitelor instituții, persoane fizice de tip alimente, materiale de unică folosință, echipamente de protecție medicală, produse de curățare și de igienă personală, a fost necesar suplimentarea acestora. Astfel majoritatea donațiilor bănești, 248 866 lei, au fost cheltuite de Caritas pentru îngrijirea și hrănirea celor nevoiași. În timp ce la început 260-290 de persoane luau masa zilnic în sala de sport, după ce unii s-au mutat înapoi, în bucătăria Casei Jakab Antal au fost pregătite micul dejun, prânzul și cina pentru 130-115 de persoane în mod regulat.

Restul de 102 650,42 lei vor fi folosiți de Asociația Caritas Alba Iulia pentru activitățile sociale, educaționale și ocupaționale acordate pentru familiile cazate în sala de sport.

Pe această cale mulțumim tuturor pentru donațiile generoase!

Mai departe la pagina de donație >>>

Articole:
Donații pentru oamenii afectați de incendiu – Miercurea Ciuc >>>
Viitorul romilor nu poate fi tabu >>>
Aproape 50 de comunități de romi din Ținutul Secuiesc ar putea ajunge pe prima pagină >>>
Fotografii >>>

Despre incendiu în presă:
Incendiu violent în Miercurea Ciuc. Sute de oameni au rămas fără case în plină iarnă (Pro TV) >>>
Harghita: Oamenii afectaţi de incendiul din cartierul Şumuleu, Miercurea Ciuc, cazaţi în două săli de sport (Agerpress) >>>
20 de case au ars într-un incendiu violent, în Miercurea Ciuc. Oamenii au fost adăpostiți într-o sală de sport (Digi24) >>>