Pregătiri pentru Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

În Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii Caritas Alba Iulia organizează cu ocaziei Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice o serie de evenimente în mai multe localităţi din Transilvania.

Judeţul Harghita:
Colectivul de muncă al Programului de Asistenţă Familială din cadrul organizaţiei Caritas Alba Iulia, în cursul lunii octombrie în judeţul Harghita organizează programe în următoarele localităţi: Lunca de Jos, Cetăţuia, Sânsimion, Siculeni, Porumbenii Mari, Dealu, Lupeni, Zetea, Gheorgheni, Ciumani, Lăzarea, Remetea, Suseni, Joseni, Ditrău. Programul evenimentelor, în fiecare localitatea, începe cu oficierea Sfintei Liturghii, mai apoi se continuă cu muzică, dans şi activităţi de divertisment. La evenimente, sprijinite de Consiliul Județean Harghita cu aproape 12 mii de lei, sunt așteptate mai mult de o mie de persoane vârstnice active. Premergător acestor evenimente, în cursul verii 350 de persoane vârstnice active au participat la diferite excursii, organizate, de asemenea, cu sprijinul Consiliului Județean Harghita.

Pentru vârstnici, beneficiari ai centrului de dezvoltare a competenţelor de mişcare de la Şumuleu Ciuc, se va ţine o întâlnire comună pe data de 2 octombrie. Invitații centrului vor fi: călugărul  franciscan Istvan Imre și Györffy Katalin – membră a Ansamblului Folcloric Naţional Secuiesc din Harghita.

La Căminul de Bătrâni „Sfânta Elisabeta” din Gheorgheni pe data de 3 octombrie, cu începere de la ora 3 după-masa, Asociaţia de Teatru Fábián Ferencz din Gheorgheni va prezenta spectacolul muzical de divertisment cu titlul „Trebuie să zâmbiţi, doar atât”, urmat de o reprezentaţie a corului format din angajaţii şi beneficiarii căminului de bătrâni. De asemenea va fi o degustare de vinuri, struguri şi cadouri. Muzica va fi asigurată de Fülöp Zoltán.

Judeţul Mureş:
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice „Maica Tereza” din Târgu Mureş organizează, pe data de 1 octombrie între orele 11 – 15 un eveniment pentru seniorii din localitate. Invitaţi fiind: parohul Szénégető István, cântăreţul Buta Árpád, Cosma István şi Becsky Borbála, psihologi. Evenimentul este sponsorizat de S.C. Richter Gegeon România S.A..

Mai mult, angajaţii Programului de Asistenţă Familială vor organiza evenimente în localităţile Valea Izvoarelor, Sângeorgiu de Mureş, Sângeorgiu de Pădure, Sovata şi Eremitu, cu sprijinul administraţiilor locale. Programul conţine cursuri şi ateliere de lucru pe diferite teme: joaca ca oportunitate de dezvoltare pentru persoanele în vârstă, un mod de viaţă sănătos, relaţiile şi singurătatea, diversitatea pentru vârsta a treia, oportunităţi de păstrare a spiritualităţii mentale a vârstnicilor, împreună pentru demnitatea vârstei a treia, cum putem să ne facem viaţa mai frumoasă.

Judeţul Covasna:
În localitatea Breţcu, vârstnicii din localitate, dar şi din alte 13 localităţi din regiunea depresiunii Târgului Secuiesc sunt aşteptaţi la evenimente dedicate lor pe data de 1 octombrie. Programul începe la ora 10,30 cu celebrarea Sfintei Liturghii. La ora 11,30 Programul de Asistenţă Familială organizează programe pentru vârstnici, apoi vârstnicii activi din localităţile participante, organizaţi pe echipe, vor lua parte la un concurs de gătit. Vor fi dansuri populare, cor, şi de asemenea, prezentări a Cluburilor Pensionarilor şi a Asociaţiilor de Femei.