Principalele deformări ale piciorului la persoanele vârstnice

În luna iunie la Sângeorgiu de Pădure s-a desfășurat o nouă prezentare susținută de domnul Dr. Székely László despre principalele deformări și boli ale piciorului regăsite frecvent la persoanele vârstnice. La eveniment s-au prezentat beneficiarii vârstnici ai organizației Caritas Alba Iulia din localitățile Bezid și Sângeorgiu de Pădure. Aproximativ treizeci de persoane au luat parte la prezentarea cu scop informativ, în care au fost aduse în prim plan următoarele: uscăciunea pielii piciorului, micoza unghiei, piciorul plat – platfus, bolta plantară, calusuri, cornuri, monturi și alte diformități ale piciorului.

Specialistul în domeniu a vorbit despre cauzele acestor boli, despre posibilitățile de prevenire și tratament, și a atras atenția ascultătorilor asupra capcanelor și pericolelor anumitor orteze (diferite echipamente pentru corectarea deformărilor picioarelor) răspândite pe internet. A precizat, că există o așa-numită predispunere la bolile piciorului transmisă genetic, mai ales în cazul persoanelor de gen feminin. De exemplu, dacă în familie, bunica a avut monturi, este foarte posibil, ca acestea să se formeze și la picioarele fetei și la picioarele nepoatei sale. Însă, nu putem da vina doar pe genetică. Bazându-se pe experiența sa profesională, specialistul a dezvăluit că în cele mai multe dintre situații, noi reprezentăm principala sursă care cauzează cele mai grave probleme ale picioarelor, prin purtarea unui tip de încălțăminte neadecvat, prin suprasolicitarea picioarelor, prin lipsa mișcării și prin neglijarea îngrijirii unghiilor și a pielii de la picioare.

Pentru prevenirea acestor probleme, domnul Dr. Székely a sfătuit femeile prezente să evite purtarea zilnică a tocurilor, deoarece din cauza acestora, picioarele sunt expuse unor presiuni mult prea mari. Nu este recomandată nici purtarea unor pantofi cu talpă complet joasă, fiindcă acest tip de încălțăminte încarcă unilateral anumite părți ale piciorului. Specialistul a recomandat purtarea unor papuci cu un toc de minim doi centimetri și o talpă de minim un centimetru și jumătate pentru femei. A adăugat, că pantofii cu înălțimea tocului între trei și șase centimetri sunt cele mai sănătoase. Conform acestuia, este indicat, atât ca bărbații, cât și femeile, să aleagă încălțămintea cu talpă moale și confortabilă. Este la fel de important, ca încălțămintea să fie prevăzută cu o talpă destul de groasă și flexibilă, ca să neutralizeze sau să micșoreze vibrațiile care se generează în timpul mersului. De asemenea, a recomandat celor prezenți să învețe tehnicile corecte de tăiere a unghiilor și de îngrijire a picioarelor, sau să umble regulat la pedichiură. Iar în cele din urmă, i-a încurajat pe ascultători, să nu-și neglijeze nici picioarele, nici semnalele indicate de trupul și sufletul lor, să solicite ajutorul unui medic sau psiholog în funcție de problema apărută, și să acorde importanță mișcării și la vârsta a treia, pentru că mișcarea reprezintă un liant între trup și suflet.

După prezentarea captivantă, cei vârstnici au adresat specialistului anumite întrebări specifice, raportate la propriile afecțiuni, care puteau fi clarificate doar în cadrul unei consultații medicale. Astfel, acesta a transmis persoanelor prezente că beneficiază de o consultație gratuită într-o zi stabilită de comun acord.

Cu această prezentare, a luat sfârșit șirul de evenimente cu tematica dedicată îngrijirii și păstrării sănătății, organizat de Gedeon Richter România alături de Caritas Alba Iulia, datorită cărora, mulți vârstnici au primit sfaturi utile de sănătate, și îndrumare cu privire la modul de acționare asupra afecțiunilor existente. Buna cooperare între Gedeon Richter România și Caritas Alba Iulia va continua cu evenimente noi în această toamnă.

Mulțumim companiei Gedeon Richter România și Primăriei din Sângeorgiu de Pădure pentru suport!

Orbán Júlia

Articole asemănătoare:
Protejarea sănătății pielii noastre >>>
Menținerea sănătății cu ajutorul unei alimentații adecvate >>>
Dans pentru seniori la Sângeorgiu de Mureș >>>
Au fost nominalizate la premii programele pentru sprijinirea vârstnicilor Ale Asociației Caritas Alba Iulia >>>
Sărbătoare la Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice >>>
Cărți în cadou >>>