Programele lunii decembrie la Centrul Comunitar Intergrat

Pe măsură ce proiectul Toti pentru toți se apropie de finalul celui de-al doilea an, ne-am pregătit pentru sărbători cu activitățile noastre obișnuite. Puteți citi rapoartele colegilor noștri mai jos.

Activități coordonate cu copii între vârsta 0-4 ani

Toate cele trei activități din decembrie au fost în mod clar legate de sărbătorile actuale. Un număr mare de mămici au fost prezente cu bebelușii și copiii lor la toate activitățile. Partea pozitivă este că  clienți noi au participat în mod regulat la activități și au avut o prezență activă, alături de clienții noștri mai devreme. Acest lucru sugerează că ei înțeleg scopul și importanța activităților și că vom continua să contăm pe prezența tuturor. În timpul activităților, atât mamele cât și copiii s-au bucurat foarte mult de timpul petrecut împreună, au putut fi prezenți la toate jocurile și exercițiile și este o laudă deosebită faptul că mamele însele au învățat cântecele pe care le-am cântat la fiecare activitate în trecut, astfel încât să le poată aplica la copii acasă. În timpul activităților de sărbători, s-a stabilit o relație mult mai intimă între copii și mame. Aceștia pot lucra mai bine împreună, sunt mai atenți la copiii lor și respectă regulile. A fost un moment deosebit  pentru a sărbători zilele de naștere, pentru că a avut și un caracter de consolidare a grupului care a mișcat grupul într-o direcție pozitivă. Au fost și mame care au plâns, atât de emoționată era sărbătorirea zilei de naștere.

Ilie Bernadett-Cristina, psiholog

Pe 16 decembrie, au fost distribuite pachetele cu cadouri de Crăciun pentru familii care sunt beneficiari al centrului „Primii pași”. Am decorat sala, am împodobit un brad de Crăciun și am așezat cadourile sub el.

Mamele și copiii au sosit împreună și au luat loc pe podea. Am început întâlnirea discutând despre povestea Crăciunului și despre nașterea micuțului Iisus. Am cântat câteva cântece de Crăciun, iar copii mai mari au recitat poezii. Apoi a urmat distribuirea cadourilor, care s-a făcut prin chemarea copiilor unul câte unul și împărțirea cadourilor pe nume. Pachetele conțineau articole utile, cum ar fi mănuși, căciuli, fulari, șosete și articole de igienă personală, precum și jucării. Copii au fost foarte fericiți când au deschis pachetele, au fost foarte mulțumiți de cadourile lor. După deschiderea cadourilor, am vizionat împreună o mică compilație de fotografii realizate în timpul sesiunilor pe parcursul anului. A fost o experienţă unică pentru ei să se uite înapoi la ei înșiși în timpul sesiunilor, le-a adus multe amintiri frumoase.

Balázs Andrea, psihopedagog

Program școlar

Copii din școala parteneră au venit la Centrul Comunitar Integrat unde fiecare copil a primit un cadou special pentru el. Copii au interpretat niște cântece de Crăciun și au spus poezii împreună cu educatoarele lor. Copii au primit cadourile împreună cu un mesaj personalizat pentru fiecare din partea pedagogilor referitor la prezenţa lor la şcoală, la importanţa frecventării regulate al şcoalei. În aceste activități copii pot să dezvolte aptitudini speciale și prin antrenarea elevilor în activități cât mai variate și bogate în conținut putem dezvolta interesul socio-cultural și astfel putem facilita integrarea în mediul școlar și prin oferirea acel suport de care copilul are nevoie copii pot să fructifică talentele proprii .

Imre Anna Maria, tehnician în asistență socială

Grupuri de sprijin pentru adulți

În prima jumătate a lunii au avut loc vizite pe teren și vizite la domiciliu, iar apoi a fost organizată o activitate de Craciun, ca eveniment de închidere de grup. Scopul principal al activităților de mentorat a fost ca mentorii să contacteze clienții din grup de sprijin nr.1, 2 și 3 care au reușit să-și obțină certificatele.A fost important să vorbească puțin  despre situația lor actuală și despre oportunitățile după obţinerea certificatelor și apoi să împărtășească experiențele lor în cadrul unei activităţi comune. Noul mentor sosit în septembrie a putut să-i cunoască și mai bine pe membri care au participat la activități de grup sprijn, iar relația sa personală cu clienții a fost mai bine dezvoltată în timpul vizitelor pe teren.

Scopul activității de grup de Crăciun a fost acela de a reuni persoanele care au participat la activităţile de grup sprijin de dezvoltare alcompetenţelor sociale și au obţinut certificatul de competenţe profesionale, pentru a se reîntâlni și a discuta între ele într-un mediu familial și prietenos. Deoarece mulți dintre ei se cunosc deja, dar nu există prea multe ocazii de a se întâlni și de a discuta despre dificultățile, obiectivele sau situația lor familială. Deoarece toți aveau în comun importanța dezvoltării personale și a dobândirii unei certificat profesional, am discutat despre dificultățile de a găsi un loc de muncă pe piața muncii, ne-am împărtășit experiențele și informațiile și ne-am ajutat reciproc.

Atmosfera sesiunii a fost foarte bună, a fost o ocazie excelentă pentru participanți de a trăi împreună sărbătoarea iubirii și a Crăciunului.

Szász Bernadett, mentor

Proiectul numit ”Toți pentru toți – Servicii integrate pentru incluziunea comunităților dezavantajate din Odorheiu Secuiesc” este finanțat în cadrul Granturilor SEE  2014-2021.

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și/sau Norvegiene 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.