Programul de Dezvoltare și Educație Timpurie pentru familii cu copii mici

Situația femeilor rome este dificilă, abordarea provocărilor de viață de femeie, soție, mamă în comunitățile de romi este foarte necesară, totodată foarte provocatoare. Rolul de femeie, prin tradiții este cea de reproducere și de casnică. Tot prin tradiții, acest rol de femeie este exploatată din vârste fragede. Existența sarcinilor premature și numărul de mame tinere contribuie direct la numărul copiilor abandonați și la numărul copiilor în risc de abandon. De aceea prezentul proiect își propune dezvoltarea unui serviciu specializat pentru bebeluși și mame – un serviciu de educație și dezvoltare timpurie, în cadrul căruia rolurile de femeie, de mamă, pot primi suport specializat. Prin dezvoltarea abilităților părintești și prin educație specializată, se poate contribui la înțelegerea drepturilor personale privind accesul la educație, la locuri de muncă, la scăderea numărului de sarcini nedorite, și prin acesta, la creșterea șanselor de a ieși din rolul de casnică.

Activitățile coordonate pentru educarea părinților vor aborda teme precum îngrijirea copilului, nutriție sănătoasă, comportamente pozitive în relația cu copilul, rolul de mamă, de părinte, întreținerea gospodăriei și a menajului.

„În această lună am avut multe experiențe pozitive, la începutul acestei serii de activități au participat mulți părinți cu copii iar din acest număr mare s-au mai lăsat. Activitățile au fost plănuite pentru copii între anii 0-3, deoarece a trebuit să modificăm planul pentru că majoritatea copiilor aveau mai mult de 3 ani. În primele activități am pus accentul pe cunoașterea unii de alții, după ce am început activitățile concrete precum mișcarea mare și mică, dezvoltarea vocabulării, dezvoltarea ritmică. etc. Un aspect pozitiv este colaborarea cu părinții este foarte ușoară, erau deschiși, au respectat toate cele spuse de mine.” – Olosz Csenge Katalin, psichopedagog

Proiectul numit ”Toți pentru toți – Servicii integrate pentru incluziunea comunităților dezavantajate din Odorheiu Secuiesc” este finanțat în cadrul Granturilor SEE  2014-2021.