Programul Erasmus+: întâlnire transnațională la Linz

Sănătatea începe în familie – asta cred și fac organizațiile partenere care participă la programul Erasmus+ din diferite țări din întreaga lume. Prima întâlnire de parteneriat a fost la Linz (Austria), puteți citi despre aceasta mai jos.

La prima reuniune a parteneriatului „Sănătatea începe în familie – Prevenirea și promovarea sănătății pentru familiile aflate în situații precare din Europa” au participat 25 de specialiști din șase organizații partenere. Întâlnirea a avut loc în Linz, Austria, în perioada 27-29 iunie 2022 și a fost găzduită de partenerul nostru Caritas Linz. Partenerul britanic s-a conectat online la acest schimb de experiențe din motive obiective.

Seminarul a început cu un cuvânt de bun venit din partea Barbarei Schinnerl, coordonatorul departamentului de supervizare pedagogică la Caritas Linz și a lui Johannes Berger, asistent social la Centrul de Competență pentru Copii și Tineret Sfântul Isidor. Aceștia au subliniat importanța cooperării europene în domeniul educației adulților, în special în ceea ce privește incluziunea familiilor defavorizate, și au prezentat agenda pentru următoarele trei zile.

Ulrich Förster de la Caritas Köln, în calitate de coordonator de proiect, a întâmpinat echipa de proiect pentru prima dată personal, după ce echipa s-a întâlnit în format online de 14 ori de la începutul proiectului. El a moderat apoi prezentarea participanților, care au format echipe mixte de câte doi la nivel național, pentru a prezenta apoi unul pe altul în fața grupului. A fost oferit o prezentare generală despre programului educațional al UE Erasmus+, precum și despre proiectului comun, cu conținutul, obiectivele, sarcinile și așteptările sale, pentru a crea o bază comună de informații în cadrul grupului. Ulterior, toate organizațiile partenere implicate și-au prezentat activitățile de proiect de până acum cu ajutorul unei prezentări PowerPoint.

În ciuda pandemiei de coronavirus, parteneriatul Erasmus+ a reușit, din fericire, să dea impulsuri pentru activități concrete de proiect pentru toți partenerii. De exemplu, organizația noastră, Caritas Alba Iulia a desfășurat activități de facillitare a obținerii apei potabile într-o comunitate de romi și a organizat o zi de acțiune de colectare a gunoiului împreună cu familiile și copiii. Partenerul nostru din Lituania a avut activități cu familiile și copiii sub titlurile „Învățarea unor obiceiuri de viață sănătoase”, „Activitate fizică” și „Terapie în natură”. Înainte de pauza de prânz au avut loc exerciții practice de prevenire și promovare a sănătății, sub îndrumarea asistentei pastorale și a instructorului de Qi Gong, Franziska Mair, la care au participat toți membrii conferinței și care au fost foarte bine primite.

După-amiază, Dr. Margitta Mätzke, profesor la Institutul de Politică și Politici Sociale din cadrul Universității Johannes Kepler din Linz a vorbit pe tema „Prevenirea sănătății și educația pentru sănătate pentru familii: Cum putem ajunge la cei inaccesibili?”. Prezentarea sa interesantă s-a axat pe contextul instituțional și conceptual în care are loc promovarea sănătății în familie. De asemenea, a analizat îndeaproape inegalitățile dintre statele membre ale UE și relația dintre sănătate și venituri.

În continuare, domnul Paulowitsch-Laskowski și doamna Hosseya, angajați ai Fondului austriac de asigurări de sănătate (ÖGK), au prezentat un raport despre proiectul model „Gut begleitet – Frühe Hilfen” (Bine însoțit – ajutor timpuriu), care a început în 2015 și care oferă în prezent sprijin medical intensiv familiilor cu copii mici din întreaga țară.

În cea de-a doua zi, dl Lars Czommer a prezentat programul „Gemeinsam im Quartier” (Împreună în cartier) al guvernului landului Renania de Nord-Westfalia, axat pe sănătate. În plus, colegii de la Caritas Linz ne-au informat despre proiectele „Balu”, „Câinele care citește”, „Cafeneaua de învățare pentru copii”, precum și despre diversele tipuri de ajutor pentru familii și despre consilierea intensivă și sprijinul acordat părinților dezavantajați.

După o vizită în centrul orașului Linz, cu o masă binevenită la „Caritas Speisewagen”, a urmat vizitarea complexului Caritas Sfânta Elisabeta unde se află și „Café Carla”. Echipa a fost întâmpinată aici de dl. Stefan Pimmingstorfer, membru în consiliului de administrație al Caritas Linz. A avut loc, de asemenea, un schimb de opinii pe tema sănătății. Ni s-a explicat modul în care persoanele cu deficiențe consiliază la rândul lor alte persoane cu deficiențe în ceea ce privește aspectele legate de sănătate.

Cea de-a treia zi s-a axat pe continuarea activității în cadrul proiectului. Grupul a făcut apoi un schimb de opinii cu privire la aspectele administrative, la situația site-ului web al proiectului și la diseminarea activităților proiectului. În cele din urmă, a fost oferită o perspectivă asupra următoarei întâlniri transnaționale a partenerilor, care va avea loc în decembrie 2022, la partenerul Caritas din Trieste (Italia).

Mai multe detalii: www.health-in-families.eu