Acces crescut la servicii sociale main

În România există aproximativ 200.000 cazuri de persoane diagnosticate cu Alzheimer, forma cea mai întâlnită de demenţă la persoanele de vârsta a treia, din care numai  10%-15% beneficiază de tratament. Diagnosticul bolii se face în mod frecvent în stadii tardive, perioada de supravieţuire de la momentul stabilirii diagnosticului fiind de aproximativ 3 ani şi jumătate.

Servicii pentru persoane afectate de demență

De peste 25 de ani, sistemul de îngrijire s-a schimbat radical în lume prin crearea de servicii suport pentru cei aflati în stadiul incipient al bolii, familie sau îngrijitori. In România nu s-a dezvoltat o reţea de servicii pentru că, în primul rând, nu există ideea necesităţii diagnosticării bolii şi nici concepţia continuitătii evaluării şi îngrijirii persoanei suferinde. După datele evaluării Societăţii Române de Alzheimer, pentru primele 6 stadii ale bolii (dintr-un total de 7, conform Scalei Functionale Reisberg), în România nu există niciun serviciu de îngrijire specializat de tip comunitar.

Asociaţia Caritas Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, anunţă lansarea proiectului„Dezvoltăm reţele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România”.