Corul Superar al Caritas Alba Iulia

Cine suntem?
O echipă diversă de copii și adulți, care comunică prin muzica

Corul Superar al Caritas Alba Iulia este un program de intervenție muzical-social creat în 2018 printr-o cooperare între Caritas Alba Iulia și Superar, Verein zur Förderung der Musik din Austria. Aproximativ 160 de copii din 6 localităţi, conduși de 10 pedagogi, repetă și cântă în coruri locale și combinate. Majoritatea copiilor provin din comunități de romi defavorizate din punct de vedere economic și social, care se confruntă cu discriminare gravă și deseori chiar şi segregare.

Unde suntem?
În comunitați rurale care sunt pregătite pentru schimbare

Programul corului se desfășoară în 6 centre de zi ale Organizației Caritas Alba Iulia în județe din centrul țari: Trei Sate din județul Mureș; Atid, Odorheiu Secuiesc și Zetea din județul Harghita; Ojdula şi Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna. Copiii între vârstele de 6 și 13 ani participă la repetițiile corului din localitatea lor de mai multe ori pe săptămână și se combină în mod regulat şi cu alte locații.

Ce facem?
Oferim pașapoarte muzicale pentru a explora lumea

Ne întâlnim cu copiii în mediul lor, le câștigăm încrederea, învâţâm împreună cu ei, explorăm lucruri noi și cântăm împreună. Muzica devine ca un pașaport, ne permite să călătorim împreună, să le arătăm scena şi lumea. Copiii sunt mândri că au ceva de împărtășit cu alți, iar publicul apreciază ceea ce primeşte de la ei. Când atât copiii, cât și publicul poartă aceleași zâmbete știm, că pașaportul muzical a fost ștampilat.

Cum o facem?
Cântând și reușind împreună

Copiii din toate locațiile noastre învaţă un repertoriu comun de muzică multiculturală. Timpul de cor este distractiv, interactiv și implică multă mișcare și râsete. Comunicarea este dinamică, ritmică, muzicală și foarte adesea non-verbală. Există o atmosferă pozitivă în care învățarea are loc fără ca aceasta să se simtă ca o muncă. Cântecele și jocurile muzicale sunt adesea încorporate în alte momente din programul centrului de zi, creând multe oportunități de învățare organică. Pedagogii care au dragostea pentru muzică, sunt cufundați în metoda Superar, concentrându-se pe modalități creative de a facilita succesul și comunicarea pozitivă cu copiii lor.

Succesul nu se măsoară doar prin numeroasele apariţii pe care le are corul, dar fiecare repetiție este concepută pentru a celebra succesele din cadrul acestuia: stăpânirea mai multor versuri de cântece străine; menținerea atenției unui copil pentru mai mult timp decât de obicei; un copil care se simte încrezător suficient pentru a împărtăși o abilitate cu grupul;  copii zâmbitori care nu vor să părăsească repetiția.

Suntem un cor în șase locații, iar muzica creează limbajul care ne permite o înțelegere între toată lumea. Cu pretextul de a repeta repertoriul comun, copiii și pedagogii noștri se vizitează reciproc pe tot parcursul anului, creând o atmosferă în care se formează prietenii de durată. Locațiile individuale ale corului organizează concerte şi în comunitățile lor, oferind oportunități ca succesele copiilor să fie validate de către cei mai apropiați și să se simtă acceptați în comunitatea lor. Aceste concerte sunt adesea pașapoarte către instituții cu care copiii noștri și familiile lor rareori au fost conectați, și prin urmare, oferă oportunități pentru ca relațiile să se formeze într-o atmosferă pozitivă.

Când copiii noștri plec de acasă cu pașapoartele lor muzicale și se reunesc pe scenă pentru concerte, își integrează succesele individuale în urmărirea unui scop comun. Cântând și interpretând împreună, ei arată publicului atmosfera pozitivă care este posibilă numai atunci când toată lumea este apreciată.

De ce?
Pentru că în viață vor exista întotdeauna limite, dar cu cât le traversăm mai des, cu atât mai mult succes avem împreună

Cerințele societății noastre actuale lasă foarte puțin timp liber pentru imaginație, pentru a fi creativi și pentru a face legături cu cei din jurul nostru. Totuși acestea sunt exact abilitățile care vor fi cele mai valoroase pentru generația următoare, ca să aibă succes într-o lume în continuă schimbare.

Corul Superar al Caritas Alba Iulia oferă o atmosfera creativă și regulată atât pentru copiii, cât și pentru pedagogi. Muzica este ceva pe care toată lumea îl are în el și este un mod de a ne îngriji de sănătatea noastră emoțională. Cântând și făcând muzică împreună, experiementăm sentimentul de apartinenţă la o comunitate pozitivă, în care fiecare membru este apreciat și împuternicit. Copiii Corului Superar al Caritas Alba Iulia, precum și familiile lor, dezvoltă abilități care îi pregătesc să fie membrii utili ai comunităților lor în viitorul imprevizibil.

Cuvântul „superar” înseamnă să depășim limitele, atât interne, cât și externe și asta este exact ceea ce practicăm zilnic – înaintând, găsind soluții creative, schimbând stereotipuri și crescând mereu. Dacă copiii noștri se pricep la aceste lucruri de la o vârstă fragedă, atunci vor avea întotdeauna succes.