Început sigur pentru un viitor sigur

Proiectul „Început sigur pentru un viitor sigur – Servicii de asistentă socială integrate pentru familii dezavantajate cu copii mici” este finanțat în cadrul fondurilor Norvegiene 2014-2021. Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE, accesaţi: https: //www.eeagrants.ro/, https://eeagrants.org/și https://frds.ro/.

Promotorul proiectului este „Caritas – Asistență Socială“ Filiala Organizației Caritas Alba Iulia, partenerii sunt consilii locale ale comunelor: Corund, Dealu, Joseni, Remetea, Zetea (jud. Harghita), Sângeorgiu de Mureș (jud. Mureș).

Durata estimată a proiectului: 24 luni
Locul de desfășurare a proiectului, comunele: Corund, Dealu, Joseni, Remetea, Zetea (jud. Harghita), Sângeorgiu de Mureș (jud. Mureș).
Total grant (în EUR):
728.654 EUR, din care 619.355 EUR din fondurilor Norvegiene, 109.299 EUR constă în contribuția Statul Român.

Proiectul urmărește să ofere răspuns nevoilor și problemelor întâlnite de familiile dezavantajate care cresc copii mici, cu vârste cuprinse între 0-6 ani, în 6 comune din județele Mureș și Harghita prin facilitarea accesului acestor familii la servicii de calitate, adecvate nevoilor lor în comunitatea în care trăiesc, în vederea asigurării condițiilor necesare pentru un început de viață sigur.

Necesitatea implementării acestui proiect se fundamentează prin problemele prezente în acest domeniu atât la nivel local, cât și la nivel național: lipsa serviciilor sociale, educaționale și de asistență medicală destinată copiilor mici și a mamelor sau slaba dezvoltare a serviciilor; riscul de excluziune socială, riscul de sărăcie, problemele de sănătate și mortalitate infantilă. Datorită mediului fără stimuli în familie, a lipsei de cunoștințe adecvate, a abilităților parentale insuficient dezvoltate și lipsei de servicii de bază, dezvoltarea armonioasă a copiilor nu se poate realiza, ceea ce poate cauza o serie de alte probleme, de la incapacitatea de a face față cerințelor sistemului educațional, prin creșterea riscului de abandon școlar până la destrămarea relațiilor copil-părinte, dezvoltarea comportamentelor delicvente respectiv nereușite și lipsa dezvoltării competențelor care contribuie la o viață independentă adecvată. În consecință, pentru a diminua riscul apariției acestor probleme, este o necesitate și totodată o soluție reală dezvoltarea unor servicii care intervin în primii ani de viață a copiilor, ba chiar înainte de nașterea acestora.

Câteva activități, servicii de care vor beneficia cetățenii:

  • îngrijirea gravidelor, pregătire pentru naștere,
  • sprijinul mamelor în perioada de lăuzie,
  • dezvoltare timpurie în grupe de vârste,
  • dezvoltare individual.

Prin proiect se urmărește dezvoltarea unui model de intervenție integrat comunitar în abordarea nevoilor specifice ale familiilor dezavantajate cu copii mici, furnizarea de servicii socio-educaționale și de asistență socio-medicală specializată unui număr de 60 de gravide, 240 de copii între 0-6 ani și 120 de părinți din 6 localități rurale.

Partenerii în proiect sunt UAT ale comunelor Corund, Dealu, Joseni, Remetea, Zetea (jud. Harghita), Sângeorgiu de Mureș (jud. Mureș), fiind responsabili în recrutarea beneficiarilor, asigurarea serviciilor de asistență medico-socială specializată, respectiv asigurarea sustenabilității.

 

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și/sau Norvegiene 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.

Legătură:
Conferință de presă la lansarea proiectului >>>
Șase centre Caritas din comune harghitene și mureșene vor oferi sprijin mamelor cu copii din medii defavorizate (Radio Tg.Mureș)>>>
6 centre Caritas, proiect pentru un viitor sigur (Zi de Zi)>>>
Proiectul Început sigur pentru un viitor sigur (City Tv) >>>
Új programot indít a Caritas, főként Hargita megyére fókuszálva (Székelyhon) >>>
Biztos kezdet egy biztos jövőért (Népújság) >>>
Biztos kezdet egy biztos jövőért (Erdélyi Magyar Televízió) >>>
Biztonságos kezdet a biztos jövő felé (City Tv) >>>
S-a deschis prima casă din cadrul proiectului Început sigur pentru un viitor sigur >>>
Megnyílt az első biztos kezdet-ház 
„Casa Început Sigur” pentru familii defavorizate, inaugurată la Sângeorgiu de Mureș 
În Sângeorgiu de Mureș, mamele din familii dezavantajate primesc sprijin pentru un start corect în viață
„Casa Inceput Sigur” pentru familii defavorizate, inaugurata la Sangeorgiu de Mures
Biztos Kezdet ház Marosszentgyörgyön – Erdélyi Magyar Televízió
Biztos kezdet egy biztosabb jövőért
Oroszhegyben avathatott Biztos kezdet-házat a Caritas
Gyergyóremetén is Biztos kezdet-házzal segítik a családokat
Gyergyóremetén a Csutakfalvi Közösségi Házban kapott helyet a Caritas Biztos kezdet-háza
S-a deschis a șasea, în același timp ultima, Casă de Început Sigur
Megnyílt a hatodik, egyben utolsó Biztos Kezdet Ház
Megnyitotta a 6. Biztos Kezdet Házát a Gyulafehérvári Caritas
Servicii integrate de asistență socială pentru familii dezavantajate cu copii mici din județele Harghita și Mureș