Îngrijirea la domiciliu în timpul pandemiei

Caritas Alba Iulia este una dintre puținele organizații care oferă servicii de îngrijire la domiciliu în peste 109 localități rurale de mai bine de două decenii. În ciuda obstacolelor sistemului social, Caritas a acumulat experiență și cunoștințe semnificative în ultimii 20 de ani, cu o bază logistică atent planificată.

Caritas Alba Iulia a acumulat multă experiență și know-how în ultimii 25 de ani. Sprijinul organizațiilor partenere din Europa de Vest a fost vital în procesul de dezvoltare organizațională și profesională. În ultimii cinci ani, am împărtășit experiențele și bunele noastre practici partenerilor din Europa Centrală și de Est cu obiective și activități similare în Republica Moldova, Armenia, Bosnia, Ungaria, Slovacia și Belarus.

În 2020 sprijinul CEI (Central European Initiative) a făcut posibilă cooperarea cu partenerul nostru CASMED, o organizație moldovenească de îngrijire la domiciliu fondată în 2010, care îngrijește peste 2.000 de pacienți din 65 de municipalități în Moldova.

Cu ajutorul experților elvețieni, Caritas Alba Iulia a dezvoltat anterior competențe moderne de îngrijire a plăgilor, care pot fi aplicate pacienților cu boli cronice în timpul pandemiei actuale, având în vedere faptul că momentan activitățile spitalicești sunt limitate la situații de urgență.

Scopul cooperării dintre Caritas Alba Iulia și CASMED este transferul de cunoștințe și experiență în domeniul îngrijirii moderne a plăgilor. În același timp, obiectivele includ dezvoltarea serviciilor de îngrijire a pacienților la domiciliu și achiziționarea de echipamente de protecție și dezinfectanți cerute de situația actuală.

Colaborarea între cele două organizații din cadrul proiectului a început în luna iulie 2020 și se va desfășura până pe 31 decembrie. În prezent este deja disponibil un scurtmetraj care prezintă tehnici moderne de îngrijire a plăgilor în limba română și maghiară, iar o traducere în limba română a manualului profesional de îngrijire a rănilor este în curs de publicare. Manualul de îngrijire a plăgilor în limba maghiară este disponibil la Caritas Alba Iulia. În același timp, îngrijirea pacienților este o activitate continuă la ambele organizații, cu respectarea strictă a reglementărilor epidemiologice actuale.

CEI (Inițiativa Central Europeană) a fost fondată la 11 noiembrie 1989 la Budapesta. Este un forum regional interguvernamental menit să sprijine integrarea europeană și dezvoltarea durabilă. În prezent, are 17 state membre: Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Italia, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Republica Slovacă, Slovenia și Ucraina.