Noi trenduri europene pentru dezvoltarea abilităților vârstnicilor

Termenul îmbătrânire fericită circulă în conștiința publică de zeci de ani, deși încă nu este suficient de răspândit. Vârsta sociologică și așteptările sociale asociate care așteaptă un anumit model de comportament și gândire de la colegii lor mai în vârstă pun încă o presiune foarte puternică asupra persoanelor în vârstă, în special în zonele rurale.

Fiecare persoană trebuie să-și găsească, individual, formele comportamentale care duc la o îmbătrânire de succes. Practic, aceasta înseamnă să se găsească în mediul înconjurător un echilibru între capabilități, obiective și oportunități: inițiative privind alimentația sănătoasă și conservarea sănătății, exerciții fizice, sport adecvat abilităților și posibilităților și evitare utilizării de substanțe cauzatoare de dependență. Eforturile de prevenire a accidentelor și utilizarea serviciilor de sănătate preventive. Cu toate acestea, însă, este dificil să ne imaginăm desfășurarea acestor activități, în mod regulat, fără ajutorul comunităților din jur.

S-a dovedit faptul că, acei vârstnici care participă mai des la activități, fie culturale, sportive sau de altă natură, sunt mult mai capabile să-și mențină sănătatea mentală și fizică, să-și îmbunătățească relația cu mediul, să dobândească mai bune abilități de rezolvare a problemelor și de gestionare a conflictelor și sunt mai bine informați și mai comunicativi, ca omologii lor trăind solitar.Inițiativa lansată de Rețeaua Catolică de Educație pentru Tineri și Adulți din Szeged în 2020, în care este partener Asociația Caritas Alba Iulia Asistență Medicală și Socială, se bazează pe aceste concepții, mai sus prezentate.

Proiectul are ca obiectiv extinderea oportunităților educaționale în cursuri pentru vârstnici, precum și schimbul de experiențe, cunoștințe și bune practici între organizațiile partenere. Totodată printre obiective sunt dezvoltarea de programe inovatoare de formare metodologică, educație și metodologii de formare, pentru educatori și voluntari care lucrează cu grupuri de vârstnici.

Scopul nostru principal este de a dezvolta ofertele metodologice, competența educatorilor și a personalului care sunt capabili să motiveze și să inspire persoanele în vârstă, dezvoltându-și astfel abilitățile mentale, fizice, sociale și creative cu ajutorul diferitelor programe.

Drept urmare, persoanele în vârstă vor fi mai active, mai sănătoase, mai deschise, care își găsesc mai ușor locul în societate.

Cooperarea în cadrul proiectului face posibilă realizarea de planuri inovatoare de formare metodologică în domeniile educației muzicale, educației intergeneraționale, Kinaesthetics, pictură, dezvoltarea cognitivă.

Ca rezultat al proiectului, vor exista senior formatori mai dezvoltați și o varietate de oportunități de dezvoltare, astfel încât seniorii vor avea mai multe oportunități de a participa la programe sociale și culturale, la formări și activități care sunt benefice pentru acumularea de cunoștințe, pentru sănătate și păstrarea stării mentale, pentru dezvoltare culturală și artistică. Fiecare organizație parteneră va putea organiza o gamă mai largă de cursuri pentru seniori care împărtășesc abordarea dezvoltării holistice a persoanelor în vârstă și prioritățile educaționale europene, determinând un pas de dezvoltare reciprocă către o cooperare ulterioară, pe termen lung, la nivel transnațional a organizațiilor partenere. De asemenea, poate provoca o schimbare în atitudinea factorilor de decizie ai societății civile cu privire la rolurile și imaginea socială a persoanelor în vârstă, care este un impact indirect, important al proiectului.

Proiectul va fi implementat  până la mijlocul anului 2022 și este finanțată de programul Erasmus + KA2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici.

Partenerii de proiect sunt:
Rețeaua Catolică de Educație pentru Tineri și Adulți (Ungaria),  Asociația Caritas Alba Iulia Asistență Medicală și Socială (România), Organizația de Formare Catolică Kärnten (Austria), Asociația Catolică pentru Formarea Adulților München  (Germania).