Telemedicină pentru pacienți cu probleme cardiovasculare

Proiectul constă în asigurarea monitorizării tensiunii arteriale și urmărirea electrocardiogramei la domiciliu pentru 600 de persoane cu boli cardiovasculare din judetele Alba, Mureș, Hunedoara, Harghita, si Covasna. Noul serviciu este dedicat acelor persoane care nu pot beneficia de asistență medicală de specialitate din cauza distanței mari față de orașe sau centre de tratament, sau a situației financiare precare.

Măsurarea tensiunii arteriale se face cu ajutorul unor tensiometre care înregistrează datele și apoi, cu ajutorul unor smartphone-uri, datele sunt transmise mai departe către centrul medical Caritas. Înregistrarea EKG-ului se face cu un instrument numit HeartView, un aparat modern, de dimensiuni reduse,  adaptat special pentru înregistrarea electrocardiogramei la domiciliul pacienților. Datele înregistrate de asistentele medicale de la Caritas sunt transmise prin telefonul mobil către centrul medical Caritas, unde medicii specialişti interpretează rapid şi precis informatiile primite, evaluează starea pacientului şi transmit rezultatele înapoi, la domiciliul pacientului.