Îngrijire la domiciliu sprijinit de MOL România

MOL România sprijină în mod regulat funcționarea serviciului de îngrijire la domiciliu al Caritasului, de această dată susține aceste activități în contextul epidemiologic.

Pandemia a dat peste cap vechea ordine. Nu demult, când oamenii vedeau mașinile cu crucea în flăcări cutreierând prin multe așezări ale arhiepiscopiei, știau că acestea aduceau acasă alinarea, mângâierea. În zilele noastre, multora dintre cei care lucrează în străinătate le este teamă că mama rămasă acasă s-ar putea infecta, dacă cineva o va vizita. Mulți dintre ei însă nu se mai pot descurca singuri acasă, fără ajutor. Și cei care se luptă cu simptomele virusului, au tratament injectabil, au nevoie, de asemenea, de ajutor. Numărul asistenților este tot mai redus în comparație cu nevoia existentă, mulți dintre ei s-au îmbolnăvit. În aceste condiții oamenii din comunitățile mici apelează la cei despre care știu că oferă de obicei ajutor. În asemenea momente, persoana respectivă decide. Iar conștiința îi va fi mai împăcată atunci când decide să lase deoparte teama, să intre în casa omului și să vadă  în el o persoană care are nevoie de sprijin și nu doar o posibilă sursă de contaminare.

Funcționarea sistemului de sănătate s-a schimbat de când epidemia a izbucnit și la noi. Majoritatea unităților spitalicești primesc doar bolnavi infectați cu noul virus, motiv pentru care nu pot îngriji alți pacienți la fel ca până acum. Pacienții cronici, în special, nu pot fi internați, aceștia fiind direcționați către medicii de familie și, bineînțeles, către serviciul de îngrijire la domiciliu  –  a subliniat Péter György, directorul departamentului sociomedical din cadrul Asociației Caritas Alba Iulia.

Încă de la începutul epidemiei am anticipat că va crește rolul și solicitarea serviciului de îngrijire la domiciliu, ca parte a sistemului de îngrijire primară, care poate să funcționeze și în astfel de condiții. Costurile mai mari ale cererii în creștere sunt acoperite prin proiecte de finanțări de la diferite parteneri, ca MOL România.

Citește mai departe >>>