Proiecte finanțate de MOL România

În parteneriat cu MOL România ajutăm la îmbunătățirea ambientului de locuit pentru persoane cu situație materială precară, precum și, oferim servicii de dezvoltare a competențelor de mișcare pentru persoanele, care datorită bolii de care suferă, nu-și pot părăsii locuința, sau, nu au posibilități materiale să achite contravaloarea acestor servicii. 

Centrul „Sfântu Luca”

În Centrul „Sfântu Luca” persoanele internate – prin dezvoltarea competențelor de mișcare – își pot dobândi, total sau parțial, viața independentă de odinioară. Cu sprijin de la Uniunea Europeană la Odorheiu Secuiesc, pentru înființarea instituției cu o capacitate de 26 de locuri, am renovat și am lărgit clădirea închiriată de la organizația Kolping. În anul 2016 au beneficiat 138 de persoane de serviciile centrului.

http://caritas-ab.ro/ro/servicii/centrul-sfantu-luca

Îmbunătățirea ambientului de locuit

Personalul care lucrează în cadrul serviciul de îngrijire la domiciliu nu a avut nici o dificultate de a găsi astfel de cazuri, pentru că zilnic se întâlnesc cu oameni aflați în situații foarte dificile. Angajații și-au dedicat timpul liber lucrărilor de renovare a mai multor locuințe, izolării încăperilor, amenajarea încăperii de baie adecvată unui copil cu handicap locomotor, vopsirea pereților, înlocuirea mobilierului, paturilor, saltelelor. În febra renovării au întâlnit mai mulți susținători ai acestei inițiative care au vrut să ajute. A fost un sentiment plăcut, faptul că nu sunt singuri. Au intrat în contact cu mai multe persoane bine intenționate, care și-au dat în folosință unealta de tăiat lemne, au donat materiale de construcții, și-au oferit voluntar forța de muncă, și lista poate continua, ceea ce a venit foarte bine, pe lângă ajutorul primit de la MOL. S-au mobilizat și autorități locale, composesoratele, grupurile parohiale. Baza materială de pornire a fost mărită datorită efortului comun al localnicilor. În cadrul acestui program, în cursul anului 2014, am reușit să ajutăm 7 familii, sau persoane.

Dezvoltarea competențelor de mișcare

Antrenorii de Kinaesthetics, colegii noștri specializați în dezvoltarea competențelor de mișcare au întâlnit 45 de cazuri, care s-au încadrat în cerințele programului sprijinit de MOL. În toate cazurile, personalizat pentru fiecare persoană în parte, pornind de la starea de mobilitate actuală, căutând mișcări adecvate, s-au făcut, pas cu pas, progrese în dezvoltarea progresivă a competențelor de mișcare. Cu ajutorul principiilor Kinaesthetics au încercat treptat reconstituirea competențelor de mișcare legate de activitățile de zi cu zi, deoarece au fost persoane care și-au pierdut capacitatea de mișcare în urma unui accident, alții ca urmare a unei boli, dar în toate cazurile au găsit oportunitatea, care să le permită pornirea pe calea vindecării.

Sunt schimbări la fiecare dintre beneficiarii noștri. Prin faptul că le-au arătat, de pildă, modul prin care aceștia pot să se așeze în pat, și cum pot să își introducă treptat în procesul de mișcare și membrele lezate ale corpului, antrenorii au fost martori că bolnavii au devenit, zi de zi, mai activi, mai entuziaști, mai încrezători. În multe cazuri, munca profesională concentrată în mai multe luni de zile, atenția acordată, speranța și dorința de a se vindeca, au dat rezultatele așteptate, și putem spune că, pacienții noștri au reușit parțial sau chiar în totalitate să se integreze din nou în viața activă a familiei.