Sănătatea începe în familie: Prevenirea și promovarea sănătății pentru familiile aflate în situații precare în Europa

Proiectul Erasmus+
Conținut și obiective:
Familiile care sunt dezavantajate din punct de vedere social și care au sarcini multiple cu care trebuie să se confrunte sunt, de asemenea, dezavantajate din punct de vedere al sănătății. Cele șapte organizații partenere implicate în proiectul nostru provin din Germania, România, Lituania, Austria, Italia și Regatul Unit.

În cursul consilierii și asistenței de zi cu zi, ei au constatat că, în special, copiii și adolescenții din aceste familii sunt expuși la o gamă largă de riscuri pentru sănătate. Studiile au arătat că sărăcia are un impact asupra sănătății copiilor și adolescenților. Ei au constatat o incidență mai mare a cavităților, supraponderale, accidente, diabet și tulburări de coordonare ca efecte ale acestei sărăciei. Examinările și vaccinările timpurii sunt, de asemenea, mai puțin frecvente în rândul copiilor din familiile dezavantajate din punct de vedere social.

Examenele de sănătate înainte de înscrierea în învățământul primar au constatat o incidență disproporționată a tulburărilor de coordonare și vorbire motorie brută, precum și o nevoie crescută de intervenție timpurie. Complicat este faptul că acest grup social – care se pare că are cea mai mare nevoie de măsuri preventive pentru a promova sănătatea – este, de asemenea, abia atins prin astfel de măsuri.

Până în prezent, asistența medicală preventivă și promovarea sănătății în rândul familiilor defavorizate nu au reprezentat un domeniu central de acțiune pentru partenerii de proiect implicați. Cu toate acestea, în cadrul cooperării noastre europene, dorim să acordăm o importanță centrală acestui subiect în activitatea noastră educațională și de consiliere zilnică.

În primul rând, încercăm să interacționăm cu alte părți interesate cu privire la importanța asistenței medicale preventive și a promovării sănătății în contextul european, creând astfel o bază comună de cunoștințe, familiarizându-ne în același timp cu bunele practici în rândul statelor membre participante. În acest scop, pe parcursul celor doi ani de proiect se vor desfășura în total șase reuniuni transnaționale de proiect (TPM) de 2,5 zile.

La fiecare dintre aceste întâlniri vor participa aproximativ 20 de specialiști din rândul partenerilor de proiect. Pentru a face cooperarea noastră europeană eficientă și la nivel local, am dori, de asemenea, să inițiem și să efectuăm testarea locală a ofertelor concrete de consiliere și educație pe tema sănătății părinților dezavantajați și săraci familii. Colaborarea cu părinții va contribui la îmbunătățirea conștientizării sănătății, a comportamentului sanitar și a stării de sănătate a copiilor și adolescenților din familiile lor. În acest sens, urmărim o „abordare de stabilire”; Aceasta înseamnă că ofertele de consiliere și educație pe care le inițiam pentru părinți vor fi testate, de exemplu, într-un centru de zi, centru de consiliere sau cartier rezidențial urban.

Perspectiva familială va constitui un element esențial al proiectului nostru. Anticipăm oferirea de consiliere cu privire la problemele de sănătate unui total de aproximativ 350-400 de familii în cadrul proiectului nostru. Vom lucra în cadrul consultărilor individuale, pe de o parte, dar ne vom înrola, de asemenea, metoda de consultare de grup. Prin activitatea noastră de proiect, încercăm în mod specific să promovăm punerea în aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale la nivel politic ca un concept strategic nou și central pentru Uniunea Europeană. În special în ceea ce privește secțiunea 11 (îngrijirea copiilor și sprijinirea copiilor) și secțiunea 16 (îngrijirea sănătății), prin activitatea noastră comună, am dori să ne asigurăm că pilonul are, de asemenea, un impact practic asupra cetățenilor UE.

Perioada proiectului: 01.11.2020-31.10.2022

Mai multe detalii: www.health-in-families.eu

Organizații partenere:

• Caritas Association for the Diocese of Cologne, Germany (Coordination)
  • Asociatia „ Caritas – Asistenta Sociala“ Filiala Organizatiei Caritas Alba Iulia; Romania
  • Association of Lithuanian Children´s day care centres, Kaunas, Lithuania
  • PiscesWM LTD, Flitwick, UK