în cadrul Programului de interes național
Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente

Asociația Caritas Alba Iulia – Asistență Medicală și Socială
Denumire: Serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente Sf. Piroska
Tipul de unitate: Serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente 8810ID-I
Sediul unității: Întorsura Buzăului, Sat Brădet, str. Principală nr. 22, județul Covasna

Scopul serviciului de îngrijire la domiciliu este îmbunătățirea condiției de viață a persoanelor dependente, imobilizate la pat și/sau domiciliu, care nu își pot satisface nevoile de bază și necesită îngrijire. Îngrijirea medicală și asistența socială la domiciliu reprezintă un complex de activități ce se acordă în cadrul unui sistem social și medical integrat și au drept scop principal menținerea autonomiei persoanei, precum și asigurarea accesului membrilor de familiei al asistaților la informații și suport în participarea activă la procesul de asistență. Cu ajutorul acestui serviciu, persoanele bolnave, vârstnice au șansa de a rămâne în propriul lor mediu, în casele lor, chiar și pentru perioada cât sunt bolnave și trebuie îngrijite.

Principalele obiective a serviciului sunt păstrarea, îmbunătățirea sau remedierea stării de sănătate, asigurarea accesului la serviciile de sănătate și sociale, pentru a asigura și a păstra cât posibil o viață independentă, responsabilitatea și participarea familiilor, al comunităților locale și al factorilor de decizie în procesul de asistență, centrată pe oameni, printr-o cultură empatică, bazată pe servicii.

În cadrul programului de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente în localitatea Întorsura Buzăului Asociația Caritas Alba Iulia – Asistență Medicală și Socială va demara următoarele activități:

• Servicii de îngrijiri medicale (pe baza prescripției medicale): monitorizarea parametrilor fiziologici, injecții, pansamente, cateterisme, prevenirea și tratamentul escarelor de decubit, prevenirea complicațiilor venoase, pulmonare și osteo-musculo-articulare, mobilizări etc.
  • Servicii de bază: ajutor pentru igiena corporală (baie generală/parțială, îmbrăcare/dezbrăcare, schimbarea lenjeriei de pat, schimbarea scutecului), igiena eliminărilor, hrănire, servicii de reabilitare și adaptare a ambientului la nevoile speciale al persoanei vârstnice/cu dizabilități
  • Servicii de suport: efectuarea de cumpărături, activități de menaj (curățarea locuinței, spălarea hainelor, ajutor în servirea mâncărurilor etc.), activități de administrare și gestionare
  • Servicii sociale: efectuarea anchetelor sociale la domiciliul fiecărui beneficiar, informare și consiliere socială oferit atât asistaților cât și aparținătorilor acestora, colaborare cu alte organizații vizând extinderea și îmbunătățirea serviciilor în beneficiul asistaților
  • Tratarea specială a plăgilor la domiciliul pacientului: persoanele îngrijire la domiciliu pot beneficia de un tratament modern a plăgilor. În cadrul programului asistentele medicale pot folosi diferite consumabile sanitare, pansamente și ca o noutate resurse tehnologice, tablete performante pentru stabilirea diagnozei, tratamentului și urmărirea procesului de vindecare.