Rămânem alături de persoanele cu demență și de familiile lor
Ca multe evenimente, astfel și următoarea întâlnire Alzheimer Cafe a organizației Caritas Alba Iulia a putut să aibă loc altfel decât era planificat. Luni, 23 noiembrie, de la ora 17 familiile, îngrijitorii celor cu demență și alți interesați au putut participa ”doar” la un eveniment online.
Invitata conversației a fost Dr. Kiss Gabriella, profesionist în igiena mintală, managerul profesional al Căminului de Bătrâni Sf. Elisabeta din Gheorgheni, angajata org. Caritas Alba Iulia. Specialistul a pus în centrul vieții, a studiilor universitare și a carierei sale în asistență medicală oamenii vârstnici și bolnavi, care au nevoie de îngrijire.
Cea mai recentă scriere a ei este cercetarea doctorală și se intitulează Dementa și familia. Astfel, întrucât scopul discuției Alzheimer Cafe a fost explorarea și procesarea impactului demenței asupra persoanei afectate și a valorilor familiilor care îngrijesc persoanele cu demență, introducerea cărții a avut o importanță deosebită.
Conversația a luminat modul în care personalitatea pacientului se schimbă pe măsură ce boala progresează și modul în care memoria și tulburările de comportament afectează pacientul. S-a pus întrebarea despre modul în care familia îngrijitoare poate face față schimbărilor de personalitate, comportamentului perturbator și modul în care lumea îngrijitorului este reevaluată, ce devine valoare și ce rol au valorile în viața îngrijitorilor.
Am aflat de la Kiss Gabriella că și o simplă conversație poate ajuta o familie, pentru că sunt ușurați, se simt ascultați, chiar dacă doar pentru o scurtă vreme. Prin urmare, natura activității de cercetare este atât de personală încât se stabilește o relație unică cu familiile pe care le intervievează.
Există o atitudine specială, unică în jurul demenței în comunitatea și mediul nostru, avem tendința de a o trata ca un subiect tabu din mai multe puncte de vedere. Profesioniștii noștri în îngrijirea persoanelor în vârstă văd că membrii de familie a unui pacient cu demență ascund situația familiei în interiorul a celor patru pereți din rușine. Totodată oamenii au adesea părerea că nu este necesar să vorbim despre problemele care afectează persoanele în vârstă, deoarece viitorul este pentru tineri.
Acestea sunt motivele pentru care a fost creată seria de evenimente Alzheimer Cafe. Conform planurilor inițiale, întâlnirile față în față, intime și discrete ar fi oferit cadru pentru a aborda dificultățile asociate demenței, cu un rol important în discutarea sănătății mintale a membrilor familiei, pe lângă îngrijirea centrată pe pacient.
Moderatorul și organizatorul evenimentului, psihologul Adrienn Szigyártó, colega programului pentru vârstnici Caritas, împreună cu colegii săi a lucrat persistent pentru a se asigura că lipsa întâlnirilor față în față nu înseamnă încetarea ajutării celor rămași fără sprijin.
Ne-am dorit cu adevărat să păstrăm continuitatea, nu vrem să tratăm coronavirusul ca ceva care ne limitează viața, dorim să menținem un fel de legătură cu cei aflați în dificultate și în astfel de circumstanțe – explică psihologul.
Rezultatul pozitiv al ajutorului online este depășirea barierelor fizice, deci putem lua legătura nu numai cu participanții care și-au exprimat interesul de a participa la Târgu Mureș, ci putem ajunge și la cei care locuiesc în alte așezări în Transilvania. Situația este similară în cazul specialiștilor invitați: timpul pierdut cu călătoria poate fi un aspect relevant la acceptarea sau nu a unei invitații la conversațiile noastre.
Totodată, obligativitatea de a se retrage în spațiul online arată un tipar neprevăzut, dar ulterior evident: spațiul online îngreunește situația de a ajuta. Lipsa apropierii de persoană împiedică dezvoltarea încrederii, deschiderea și astfel conversația.
Teama noastră a fost că, din momentul în care suntem online, caracterul personal și intim se dizolvă. Când ai un public, îi vezi, îi simți, este diferit. Conexiunea online este îngreunată de faptul că participanții nu pornesc camera, și tu nu știi cine este dincolo. Dacă participantul nu se simte atât de prezent, nu este vizibil, nu se aude, nu își pune întrebarea sau nu are aceeași întrebare pe care ar pune-o în circumstanțe mai personale – enumeră Adrienn experiențele care au dat un caracter de discurs întâlnirii de luni.
Cu toate acestea, pe termen lung este clar că trebuie să continuăm sensibilizarea și prevenirea, până la punctul în care nu mai vorbim despre demență, despre procesul fizic și mental de degenerare și despre luptele familiale ca fiind un tabu, ci o boală naturală, deși dureroasă și dificilă.
Vom continua să conștientizăm acest lucru, trebuie să vorbim despre demență. Dacă am ajuns la o singură persoană într-un mod pozitiv, astfel încât să se simtă puțin ușurat sau pentru că a primit sfaturi utile, are deja sens. Nu cred că trebuie să ne oprim aici, chiar dacă online nu este la fel de activ, interactiv ca și în persoană.
Conversația online, care înlocuiește Alzheimer Cafe, este organizat de colegii programului pentru vârstici din județul Mureș. Întâlnirea următoare va avea loc în ianuarie.
Márton Kinga Izabella
Fotografiile sunt ilustrații. Sursa: Pixabay