Recunoaștere internațională pentru Organizația Caritas Alba Iulia

Caritas Alba Iulia a fost premiat în cadrul galei de premiere a Fundației ERSTE destinată organizațiilor sociale din sfera civilă din țările Europei centrale și de est

Fundația ERSTE acordă atenție și recunoaștere publică organizațiilor civile din sfera socială din țările fostului bloc comunist. La concursul din acest an au participat proiecte inovative și creative a 1300 de organizații din opt țări, așa cum au menționat organizatorii concursului. Proiectele participante au fost analizate de un juriu internațional independent. După o rundă preliminară, din cele 1300 de organizații au fost selectate 71, din rândul cărora au fost alese cele 20 de organizații, care în final au fost premiate. La gala festivă de premiere care a avut loc la Palatul Regal din București au fost înmânate premii celor 20 de organizații finaliste, printre care și Organizației Caritas Alba Iulia.

Gala de premiere a făcut parte din programul unei conferințe internaționale organizate de Fundația ERSTE cu titlul „Viitorul transformării sociale. 1989 – 2009 Viziuni și perspective după tranziția de 20 de ani”. La conferința deschisă de președintele României, dl. Traian Băsescu au participat numeroși reprezentanți ai mai multor țări europene. Prelegerile și temele dezbătute în cadrul lucrărilor de grup și plenare ale conferinței au favorizat un real schimb de experiență între participanți.
Gala de premiere, care s-a bucurat de un mare interes, a fost prezentată de actorii de renume internațional Maia Morgenstern, respectiv actorul sârb Pedrag Manojlovici. Au ținut discursuri d-nii Andreas Treichl, președintele consiliului director al Fundației ERSTE, Boris Marte, membru al consiliului director, respectiv Marian Sârbu, ministrul muncii și al echității sociale. După discursuri au fost înmânate premiile: Serviciul de îngrijire la domiciliu din județul Harghita al organizației Caritas a primit din partea juriului premiul de recunoaștere (Recognition Award). Pe lângă recunoașterea internațională, câștigătorii premiilor au parte și de un premiu în bani, respectiv alte recunoșteri care nu sunt de natură financiară.
Premiul întâi și suma aferentă acestuia de 40. 000 Euro au fost câștigate de o organizație din Macedonia cu un proiect care combate traficul de copii respectiv violența care se manifestă împotriva lor.

Gala de premiere, pe lângă recunoașterea eforturilor depuse de aceste organizații din domeniul social, a fost totodată un bun prilej de a atrage atenția societății asupra volumului și diversității muncii prestate de ele.