S-a deschis Centrul Comunitar Integrat la Odorheiu Secuiesc

Proiectul intitulat Toți pentru toți, finanțat din Granturi SEE, a ajuns la o etapă importantă, deoarece am avut onoarea de a ne prezenta activitățile pentru un public larg în Centrul Comunitar Integrat recent deschis. În urmă cu un an, în cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia lansării proiectului, pe lângă prezentarea serviciilor noastre sociale, am menționat și existența unui plan arhitectural spectaculos de deschiderea unui centru de zi de pe strada Budvár nr. 43. După finalizarea lucrărilor de modernizare, marți, în data de 22 februarie, fiind la jumătatea proiectului de 26 de luni, am prezentat realizările și planurile noastre pentru partenerii noștri și pentru reprezentanții mass-media.

Ludescher László, directorul Departamentului de Asistență Socială al Asociației Caritas, a fost primul care i-a salutat pe cei prezenți, spunând că în cei 32 de ani de existență, Asociația și-a propus în mod constant de a fi prezentă în viețile oamenilor care trăiesc într-o sărăcie profundă. A mulțumit liderilor Municipiul Odorheiu Secuiesc pentru acceptarea și executarea lucrărilor de renovare.

Pálfi Kinga, viceprimarul Municipiului Odorheiu Secuiesc, a considerat important de menționat că, la fel ca și clădirea, și oamenii care merg acolo au propriile lor povești, și un lucru îi leagă și anume vocația, devotamentul. Tocmai de aceea, Pálfi Kinga și-a exprimat recunoaștiința față de colegii, care lucrează în domeniul asistenței sociale pentru că numai așa putem trăi într-o comunitate. Și-a exprimat speranța că actuala administrație a orașului să acorde prioritate proiectelor de acest gen și în viitor.

Bodó Csilla, institutorul proiectului Toți pentru toți și al Centrului Comunitar Integrat, a prezentat evenimentele organizate, accentuând acele servicii și programe, care au fost inițiate anul trecut. La începutul prezentării a menționat, că nu numai comunitățile dezavantajate de pe strada Budvár sunt beneficiarii acestui proiect, ci și comunitățile de pe strada Văii, strada Recoltei și câteva familii din cartierul Sâmbătești.

A prezentat patru activități principale. Printre primele se enumără programele organizate pentru grădinițe, care au fost realizate în colaborare cu creșele „Ficánka” și „Kipi-Kopi”. Datorită acestei colaborări am reușit să organizăm în toamna anului trecut mai multe tabere de câte-o săptămână pentru copii preșcolari. A doua activitate importantă are ca scop prevenirea abandonului școlar. Bodó Csilla a evidențiat că, de când colaborează cu pedagogi, în total opt elevi au reușit să termine clasa a 8-a – fapt, pe care îl consideră un succes. A povestit și despre rezultatele Programului de Recompensă, inițiat în primăvara anului trecut, care a fost implementat în Școala Generală „Móra Ferenc” și Școala Generală „Tompa László”. Programul de Recompensă este descris detaliat în articolul de pe website-ul nostru.

Pe parcursul a șaisprezece întâlniri am organizat un curs de formare pentru dezvoltarea competențelor sociale și un program pentru certificarea cunoștințelor profesionale destinate adulților, care au terminat cel puțin patru clase și au experiență într-o profesie. Examenul pentru prima grupă va începe la sfârșitul lunii februarie, iar pregătirile pentru a doua grupă sunt în prezent în desfășurare

În centrul străzii Budvár a fost lansată și o spălătorie socială dotată cu mașini de spălat și uscătoare de rufe, care va deservi localnicii. Unul dintre marile rezultate ale proiectului este că noul angajat responsabil de spălătorie, Vass Sára, tocmai a finalizat cursul de formare de 16 întâlniri.

Vass Orsolya, managerul proiectului și coordonatorul regional Caritas din zona Odorheiu Secuiesc, ne-a dezvăluit planurile de viitor. În sala care a găzduit conferința de presă, va funcționa din martie Programul de Dezvoltare și Educație Timpurie pentru familii cu copii mici. Ca noutate a menționat, că se va pune la dispoziția asistenților medicali un cabinet medical complet echipat. Pe lângă activitatea zilnică în centru se va efectua și o campanie de screening de sănătate pe teren. A adăugat, că dorește să organizeze și evenimente culturale, printre care Ziua Internațională a Romilor și Ziua Internațională a Toleranței, dacă situația pandemică o va permite.

Conferința de presă s-a sfârșit cu vizitarea incintelor recent deschise ale Centrului Comunitar Intergrat.