S-a deschis prima casă din cadrul proiectului Început sigur pentru un viitor sigur

Deja are opt clienți prima casă de Început sigur pentru un viitor sigur, care a fost inaugurată recent la Joseni. În cadrul acestui proiect Caritas Alba Iulia plănuiește să deschidă porțile a șase case asemănătoare în zona Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc și Târgu Mureș pentru familii dezavantajate cu copii între 0-6 ani și femei gravide, pentru ca acești copii să pornească cu aceleași șanse în viață, ca și semenii lor.

Realizarea acestei inițiative a fost finanțată din granturi Norvegiene, subvenția statului român, contribuția Asociației Caritas Alba Iulia și sprijinul Primăriei Comunei Joseni. Motivul sărbătoririi din 16 iunie a fost inaugurarea primei case de Început sigur, când Gáll Szabolcs – primarul comunei – a spus, că asigurarea egalității de șanse este o provocare serioasă pentru toți, dar este conștient și de faptul, că calitatea vieții oamenilor dezavantajați afectează soarta comunității. Este important să luăm măsuri pentru diminuarea marginalizării sociale, trebuie sprijinită dezvoltarea comunității, precum și proiectele cu inițiative asemănătoare.

Primăria Comunei Joseni este un partener vechi și de încredere a Asociației Caritas, din 2001 colaborăm în cadrul a mai multor programe. Ludescher László – directorul departamentului de asistență socială – și-a exprimat părerea cu apreciere: o primărie înțeleaptă caută parteneri, colaborează cu profesioniști și împartă responsabilitatea atunci, când plănuiește dezvoltări la Joseni. „Investesc nu numai în infrastructură, ci și în oameni” – adăuga directorul.

La serbare, Márton Melánia – managerul proiectului – a prezentat în cifre obligațiile asumate (detalii AICI), atrăgând atenția localnicilor asupra oportunităților de voluntariat. Le-a explicat, că în ciuda faptului, că proiectul se va încheia în august 2023, ei își doresc să continue activitățile, iar ajutorul este tot timpul binevenit. Borbély Ildikó – coordonatorul programului – a vorbit despre esența și beneficiile activităților din cadrul proiectului, spre exemplu de faptul, că sprijină viața încă de la primele semne, de când fătul se dezvoltă în pântec, ajută familiile și interacțiunile lor cu membrii comunității. În cadrul activităților familiile vor beneficia de profesionalismul personalului alcătuit din psiholog, pedagog social, lucrător social și asistent social, intenția cărora este aceea, de a sprijini fiecare client împarte, concentrând asupra abilitățile și nu asupra deficiențele lor.

Sajgó Balázs – directorul spiritual al Caritas Alba Iulia – a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra casă și „locuitorii” săi: colegi și clienți, atrăgând atenția asupra faptului, că Dumnezeul are nevoie de colegi, și nu de instrumente. El dorește să colaboreze cu noi, iar dacă ascultăm voia Lui, ne va binecuvânta în activitățile noastre.

În data de 16 iunie la Joseni s-a deschis prima casă de Început sigur, pentru un viitor sigur.

 

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și/sau Norvegiene 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.