S-a încheiat colecta pentru Haiti

În urma colectei Caritas a adunat până în momentul de față suma de 930.000 RON

Confederaţia Caritas România, în colaborare cu cele 11 organizaţii Caritas, a organizat în bisericile catolice din România o colectă în sprijinul populaţiei din Haiti, adunând până în momentul de faţă suma de 930.000 RON (aprox. 225.000 EUR), cea mai mare sumă strânsă vreodată de Caritas într-o astfel de colectă. Caritas Alba Iulia a contribuit la această colectă, prin donațiile strânse în cadrul campaniei, cu suma de 273 460 RON.
Deşi centralizarea datelor nu s-a terminat încă, suma adunată până acum ne arată că solidaritatea oamenilor este imensă. Mai ales în această perioadă, când din cauza crizei economice familiile duc o viaţă tot mai grea iar numărul şomerilor este în creştere, colecta Caritas arată că la nevoie putem să ne unim în sprijinul semenilor noştri care trăiesc la mii de kilometri distanţă.
Cutremurul din data de 12 ianuarie 2010 a ucis peste 215.000 (alte estimări vorbesc de 300.000) de oameni, iar 1,2 milioane de persoane au rămas fără adăpost. Caritas Haiti, sprijinit de organizaţiile Caritas din lumea întreagă cu finanţări, ajutoare dar şi specialişti, lucrează din primele ore după cutremur pentru populaţia afectată.
Până în prezent peste 600.000 de oameni au primit pachete alimentare de la Caritas iar peste 12.000 de persoane au beneficiat de servicii medicale în centrele de sănătate organizate de Caritas.
Prioritatea cea mai mare reprezintă acum crearea adăposturilor sigure. Numai în capitala Port-au-Prince, 550.000 de oameni trăiesc în tabere improvizate în adăposturi construite din câteva scânduri, folii din plastic şi ceaceafuri. Ei au urgent nevoie de corturi sau alte adăposturi mai rezistente pentru a face faţă sezonului de ploi şi furtuni tropicale care începe la sfârşitul lunii martie. Caritas a distribuit deja câteva mii de corturi şi alte materiale pentru adăposturi.
Între timp specialiştii Caritas au început să planifice şi primele programe de reabilitare şi de reconstrucţie, care vor cuprinde nu numai construirea de case pentru familiile sinistrate, dar şi programe care vor contribui la asigurarea surselor de subsistenţă pentru familiile afectate, precum reconstrucţia instituţilor comunitare (şcoli, centre sociale, etc.).
Confederaţia Caritas România va identifica împreună cu partenerii din reţeaua Caritas Internationalis proiecte de reabilitare, dar şi de pregătire a populaţiei pentru viitoarele catastrofe. Acestea vor fi finanţate din sumele strânse în cadrul colectei.
 
Mulţumim tuturor celor care prin donaţia lor au sprijinit această campanie.