Să ajutăm, dar cum?

Cu acest titlu a fost organizată cea de a şasea ediţie a conferinţei „Împreună pentru Persoanele cu Dizabilități” a Caritas Alba Iulia – Centrul de Consiliere şi Informare pentru Persoane cu Dizabilități, susţinută la Centrul de Conferinţe Jakab Antal din Şumuleu Ciuc în data de 20-21 septembrie.

Evenimentul de două zile, demarat în urmă cu şase ani, a fost iniţiat cu scopul de a solicita părerea colectivă a persoanelor cu dezabilități şi a profesioniştilor care sprijină familiile, părinţii, rudele acestora din regiunea Harghita, şi din diferite localităţi din Transilvania, precum şi întrebările persoanelor cu dezabilități legate de problemele sociale locale întâmpinate de aceştia, dar şi, impulsionarea îmbunătăţirii vieţii persoanelor implicate. Conferinţa a dorit să impulsioneze dezvoltarea unui sistem de siguranţă în relaţia socială între asociaţiile locale pentru persoane cu dezabilități şi instituţiile statului. Iniţiativa demarată în anul acesta a crescut în popularitate mai mult ca oricând, bucurându-se de un număr aproximativ de 140 participanţi.

Alegerea temei „Să ajutăm, dar cum?” a apărut din experienţă, ţinând cont că în ziua de astăzi pe lângă metodele de servicii tradiţionale de dezvoltare, suntem bombardaţi de publicaţii care prezintă o varietate de metode de recuperare rapidă, miraculoasă, a căror abundenţă duc adesea la derutarea bolnavului, a profesionistului, a familiei care îl îngrijeşte. Conferinţa oferă căi de ieşire din acest labirint al metodelor, sprijin sau chiar poate furniza întrebări suplimentare a căror scop este de a clarifica aceste problemele. (Székely Vakon Katalin)