Să intrăm în dans!

Interviul face parte din volumul de reportaje și interviuri ”Am om! Caritate în Ardeal” apărut în 2020.

András – doar așa este menționat între colegi: nu e necesar nici prefixul ”domn director”, nici numele de familie ca să înțelegem despre cine e vorba. Știm că nu este liderul care stabilește calea sau determină viteza, mult mai degrabă cel care marchează direcția, permițând în același timp voința liberă și harul divin. Există lucruri ce știm și lucruri ce doar presupunem despre el, iar despre ce habar n-avem, l-am întrebat.

András Márton, directorul Caritas Alba Iulia, este responsabil pentru aproximativ șase sute de persoane… asta dacă ne uităm doar la angajați; nu am inclus voluntarii, clienții, partenerii. Cum arată această responsabilitate? Este dulce această povară?

Întotdeauna am presupus că nu există o responsabilitate mai mare sau mai mică. Când mi-am asumat și mi-a fost încredințată o sarcină, am vrut să o trăiesc conform celei mai bune credințe, convingere și cunoaștere. Răspunderea urmează legea totul sau nimic din această abordare. Mă dedic sau nu, sunt prezent, mă asum cu toată realitatea mea, cu punctele mele forte și slabe, sau nu. Am crescut într-un stat de poliție până la vârsta de douăzeci și trei de ani, unde realitatea distorsionată, nelegiuită și inumană a vieții era evidentă pentru toată lumea.

Asumarea responsabilității pentru viața noastră și a altora a fost interzis, pedepsit, chiar și în limitele înguste ale vieții private. Prin urmare, am experimentat schimbarea regimului ca eliberare, posibilitate pentru acțiune, pentru modelarea propriei mele vieți. Sunt nespus de recunoscător că am ajuns să trăiesc în cadrul Caritas, unde am înțeles: ne putem stabili, ne putem modela viața individual și ca o comunitate, în conformitate cu credința și determinarea noastră. Am reușit să experimentez că, în acest efort, în acest angajament, Bunul Dumnezeu trimite tovarăși excelenți pe care cu siguranță nu i-am găsi căutând.

Știu că oportunitatea, șansa care mi s-a dat, nu este de sine înțeles. Eforturile, responsabilitățile și uneori nopțile nedormite ale oamenilor dedicați din jurul meu au extins acest spațiu protejat al libertății responsabile a vieții. De aceea, simt că este responsabilitatea și datoria mea de a contribui la protejarea și extinderea acestui spațiu pentru ceilalți cu cele mai bune eforturi ale mele. Uneori este mai ușor, alteori mai greu, inspirat, alteori epuizant, dar luând în considerare tot, face parte din viața și alegerile mele, cărora le sunt loial cu fericire și libertate.

Ați absolvit facultatea de medicină, dar trăiți cu un alt mod al vindecării, nu aveți stetoscop atârnat la gât, nu aveți nici halat alb. Cum se nasc aici „rețetele”? Ce încântă un „doctor” și ce îl înfurie?

Știm de la mijlocul secolului al XX-lea, de la fundamentarea științifică a abordării sistemelor și a ciberneticii comportamentale, că procesele de viață ale indivizilor și ale organismelor vii într-un sens mai larg (familie, comunitate, organizație, societate) urmează o dinamică destul de similară.

Apropo de halatul alb, abordarea medicinei, foarte simplist, este grupată în jurul a două paradigme de bază. Una este așa-numita abordare patogenetică: examinez persoana și caut „eroarea”, adică unde se abate de la o „normalitate” percepută sau reală, de un echilibru funcțional general. Când găsesc „eroarea”, încerc să o elimin, să o rezolv, ca să spun așa, „să o remediez”. Conform acestui fapt, o stare de sănătate este o stare de absență a bolii.

Cealaltă este așa-numita abordare ontogenetică sau de dezvoltare. Conform acestui fapt, fiecare persoană, în fiecare moment al vieții sale, se schimbă, se dezvoltă, se formează prin procesele sale interne. Sarcina principală a medicului este de a fi sensibil la aceste procese mereu individuale și de a-i sprijini și a-i ajuta în direcția mai multor oportunități și mai multor calități ale vieții. Aici, sănătatea poate fi definită mai mult ca un proces constant de dezvoltare, abilitate și intenție. Unul dintre profesorii mei dragi a spus în anii mei de facultate: medicul nu vindecă, Bunul Dumnezeu vindecă. Medicul poate fi doar un ajutor mai bun sau mai rău în vindecare sau, dacă doriți, în procesele de dezvoltare a sănătății.

Ambele abordări și paradigme sunt valoroase, au îmbogățit medicina și calitatea vieții cu o serie de realizări valoroase. Cu toate acestea, a doua, credința centrului de dezvoltare, stă mult mai aproape de mine.

Această abordare nu numai că dă naștere „prescripțiilor” în medicină, sau mai degrabă o atitudine de bază, ci determină și atitudinea mea față de semenii mei, comunitățile noastre mici sau mai mari, responsabilitățile mele de serviciu: sunt convins că viața reală și sănătatea nu pot decât să provină din procese interne conștiente, responsabile, libere. În jurul acestei credințe există acum teorii și practici de dezvoltare organizațională foarte serioase, bazate științific, testate practic.

Mă pune pe gânduri și mă inspiră că în consolidarea instituțiilor poate avea loc spiritul libertății și siguranței responsabile. Sunt încântat de minunata bogăție și creativitate care se poate desfășura pas cu pas din libertatea responsabilă, eliberarea și angajamentul serios față de și pentru ceilalți. Mă încântă colegii mei care întreprind acest lucru în fiecare zi, împreună cu bucuriile și frumusețea sa, dar și cu dificultățile și eșecurile sale necesare. Acest lucru are o ecologie minunată, o cultură valoroasă, „testată la foc”, atât pentru individuali, cât și pentru comunități.

Orice situație care restrânge, distorsionează sau batjocorește spațiile acestei libertăți responsabile mă înfuriază, indiferent dacă vine din exterior sau din interior: indiferența, violența, birocrația dominatoare, formalismele inutile, soluțiile aparente, cultura neîncrederii. Toate acestea denaturează viața. De aceea consider că această furie este importantă și valoroasă, deoarece mă ajută să-mi recunosc propria cale. Mă ajută să le evit sau să iau măsuri împotriva lor oriunde aș fi, mă ajută să le recunosc și să le elimin când mă bântuiesc.

În ce mod fac parte dificultățile și fericirile din viața dvs.? Când vă gândiți la cele opt fericiri, la care vă simțiți cel mai aproape?

M-am aflat în situații problematice de multe feluri și de multe ori, nu doar ca director. Deși fiecare situație era diferită, căutam întotdeauna modalități de a extinde cadrul în care eram „blocat” sau „blocați”: cu colegi, implicarea altora, schimbarea perspectivelor, ajutor extern. Cred că viața este întotdeauna mai mult de cât pot eu să înțeleg și să accept, iar că Bunul Dumnezeu, ca un dătător etern, vrea întotdeauna să dea o viață mai bună, mai plină.

Și se întâmplă să nu recunosc acest dar într-o anumită situație, dar, uitându-mă la Domnul, pot să mă încredințez Lui: El mă conduce, mă ghidează. De aceea mă consider fericit. Dintre cele opt fericiri, aș sublinia: „Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este Împărăţia Cerurilor.” Mă consider dăruit, sunt recunoscător și vreau mereu să rămân deschis, să protejez, să păstrez în mine spațiul sacru pe care numai Bunul Dumnezeu îl poate umple și unde nu încetează să dăruiască. Orice altceva provine de aici.

Care este imaginea lui András Márton despre Dumnezeu și despre om?

Poate că cea mai apropiată de imaginea mea despre Dumnezeu este cea de perichoresis. Această imagine frumoasă și dinamică a lui Dumnezeu – imaginea dansului în cerc – a fost menționată pentru prima dată de Sfântul Grigorie de Nazianzi pentru a ilustra povestea de dragoste eternă, dăruitoare, creativă și recreatoare și armonizarea dinamică a Sfintei Treimi. Cred că Bunul Dumnezeu ne invită pe toți în acest dans de iubire, dar el așteaptă cu atenție și smerenie alăturarea noastră.

El știe cât de frumos este acest dans, realitatea Sa eternă dorește această frumusețe pentru noi, dar El nu poate dansa în locul nostru.

De asemenea, cred că Dumnezeu ne-a creat după chipul și asemănarea Sa: putem fi desăvârșiți, fericiți doar în dansul eliberat, uitat de sine, care dăruiește daruri ale iubirii. Dar nimeni nu poate dansa în locul meu sau a altora. Avem nevoie de propria noastră motivație internă, de decizie și de o conexiune activă cu aceasta. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care îl putem face ca ființe umane este intrăm cu cât mai mare entuziasm în acest dans, creând o oportunitate și dorință ca și alții să facă același lucru. Și dacă „dansăm” suficient, ne sfințim unii pe alții și spațiile noastre de locuit.

Concluzionăm treizeci de ani. Dacă ținem cont de valorile obținute, pentru ce suntem recunoscători?

Cu riscul de a mă repeta, sunt infinit recunoscător pentru că mi s-a oferit spațiu, oportunitate, încredere să acționez conform credinței și viziunii mele, să pun energia, impulsul și abilitățile anilor mei de tinerețe într-un loc de muncă a cărui semnificație și sens Văd la fel de accentuat. Privind în urmă, nu regret un minut din eforturile mele.

Îi sunt infinit recunoscător Bunului Dumnezeu pentru acești mulți oameni excelenți pe care i-am întâlnit în munca mea, al căror angajament și entuziasm m-au încurajat, energizat, modelat. Sunt recunoscător că prin Caritas am reușit să obțin informații despre efortul incredibil de vast, entuziast, colorat, creativ și dedicat al bisericii mondiale pentru a face viața mai frumoasă, mai bună, mai locuibilă, asemănătoare cu cea a lui Hristos din întreaga lume, în special pentru favoritele Bunul Dumnezeu, nevoiașii, bolnavii, bolnavii prin slujba lui.

Într-un anumit sens, văd clienții noștri cu care am avut și contact direct, să fie colegii mei, chiar și colegii mei. Deoarece ajutarea este de fapt întotdeauna o cale comună în care ajutarea și ajutarea sunt atât înzestrate, cât și înzestrate și, dacă plecăm, putem deveni mai buni prin ea. Sunt recunoscător pentru nenumărate astfel de întâlniri, în timpul cărora am putut vedea și experimenta atât de multă smerenie, perseverență, deschidere, încredere de la oameni minunați.

Ce înseamnă pentru András Márton fața umană de Caritas?

Pentru mine, Caritas cu față umană înseamnă, în primul rând, că poate fi adresat personal, neascunzându-se în spatele lipsei de chip care este întotdeauna neapărat asociată cu sistemele instituționale, formate din reguli și proceduri. Înseamnă a rămâne simplu și direct accesibil în orice moment, are în mod ideal rădăcini locale, astfel încât să puteți purta și purta cu îndrăzneală simbolul de serviciu prietenos.

În același timp, Caritas va fi cu adevărat în fața omului, dacă comunitățile noastre vor vedea oportunitatea și bunul partener de a-și realiza planurile bine intenționate, de îmbunătățire a vieții, visele lor cu noi și de noi, în beneficiul vecinilor lor. , comunitățile lor. Sunt încrezător că Caritas este deja umană în acest sens și sper sincer că va deveni din ce în ce mai mult. Desigur, cu toții avem un rol de jucat în acest sens.

Să spunem o rugăciune pentru caritate!

Dumnezeul nostru al bunătății infinite! Chemați, inspirați și mișcați-ne tot timpul prin Duhul vostru Sfânt. Să recunoaștem unde suntem, ce trebuie să facem și ce nu trebuie să facem în prezent. Pentru a recunoaște ce trebuie să facem mai mult și ce trebuie să facem mai puțin pentru a fi tovarăși fideli și demni în construirea țării voastre. Oferiți speranță și bune strângeri în prezent și deschidere către viitor. Păstrați-ne în Comunitatea Dvs. de Iubire, oferiți însoțitori adevărați și dedicați sarcinilor care ne sunt atribuite. Oferiți-vă deschidere și încredere unul altuia și altora, pentru ca viața noastră și a celor încredințați nouă să se împlinească în voi și în voi, pentru gloria Ta mai mare și pentru binele și bucuria tuturor noastre. Amin.

Balázs Katalin