Să învățăm unul de la altul!

”Să învățăm unul de la altul!”- Proiectul ”Grundtvig – Iniţiative pentru Voluntarii Seniori din Europa”

Fundația Katolikus Karitász-Caritas Hungarica şi Asociația ”Caritas-Asistență Socială” – Filiala Organizației Caritas Alba Iulia au realizat un proiect comun – Să învățăm unul de la altul! în cadrul Proiectului ”Grundtvig – Iniţiative pentru Voluntarii Seniori din Europa”. 6 voluntari din România și 6 din Ungaria în vârstă de peste cincizeci de ani, au participat în acest proiect bazat pe cunoaştere şi învăţare reciprocă şi pe schimb de experienţă. Scopul proiectului a fost de a oferi o oportunitate vârstnicilor dornici să se alăture activităţilor sociale de a se familiariza cu bune practici şi să cunoască posibilități, programe în care pot ajuta, activa ca voluntari.

Seniorii din România au vizitat grupuri Caritas din parohii. Scopul fundamental al acestor  grupuri este să identifice problemele sociale emergente în comunitatea locală şi să încerce să le rezolve, în funcşie de posibilităţi. Grupurile Caritas din parohii încearcă să ajute pe cei nevoiaşi din împrejurimi, cel mai frecvent prin vizitarea bolnavilor în spital, prin îngrijirea persoanelor în vârstă, prin distribuţie de îmbrăcăminte şi de alimente, şi prin diferite programe pentru copii.

Voluntarii găzduiți din Ungaria au participat la programul „Înger păzitor”. Scopul esenţial al programului este sprijinirea intergrării sociale a copiilor şi tinerilor sănătoşi sau cu diferite deficienţe, precum şi organizarea de programe comune, întâlniri şi tabere tematice. Pe parcursul activităţiilor în multe cazuri participanţii formează grupuri, iar fiecare copil sau tânăr cu deficienţă are ca şi companie un aşa numit „înger păzitor”, adică un copil sau tânăr sănătos.

Pe parcursul celor 3 săptămâni, pe lângă activitățiile de voluntariat, seniorii au avut ocazia să se familiarizeze cu tradiţiile din ţara gazdă, au schimbat experienţe, consolidând unitatea transfrontalieră şi unitatea creştină europeană. Obiectivele importante ale Proiectului ”Grundtvig – Iniţiative pentru Voluntarii Seniori din Europa” au fost sprijinirea mobilităţii voluntarilor vârstnici, astfel având posibilitatea de a învăţa şi de a obţine experienţe în ţara învecinată; activizarea voluntarilor vârstnici în programe sociale; consolidarea încrederii în valorile proprii şi consolidarea  autoevaluării lor; evitarea singuratăţii şi a segregării.

Cei 12 voluntari care au participat la schimbul de experiență sunt activi în diferite programe de voluntariat. Considerăm că a fost un program util, seniorii au experimentat  cât de important este „învăţarea pe tot parcursul vieţii”. Au învățat cum pot ajuta nevoiașii, ce rol ausau pot avea vârstnicii în dezvoltarea comunității. Iar noi am realizat încă o dată cât de importanţi sunt voluntarii seniori în munca noastră de zi cu zi.

Date statistice:
•  Numărul voluntarilor seniori: 12 (6 din ţară, 6 din Ungaria)
•  Timpul petrecut la organizaţie: câte 3 săptămâni
•  Numărul orelor de voluntariat: peste 1200