Schimb de experienţă ediţia a 2-a la Şimoneşti

În cadrul proiectului United Networks – iniţiativă integrată pentru incluziunea socială a comunităţilor marginalizate am organizat zile deschise într-o formă de schimb de experienţă în data de 17 noiembrie la Şimoneşti.

Întâlnirea la Şimoneşti era a doua staţie dintre cele trei zile deschise organizate în cadrul proiectului, prima întâlnire a avut loc în comuna Pănet din judeţul Mureş în data de 10 noiembrie. Participanţi au fost reprezentanţii autorităţilor locale din cele trei comunităţi şi reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor interesaţi în intervenţie socială.

La Şimoneşti patricipanţii erau primiţi la sediul Primăriei Locală. În primul rând dl. primar Péter Zoltán a prezentat specificaţiile comunei şi a regiunii iar colegii au prezentat rezultatele atinse, după care ne-am uitat un film scurt despre regiune pe baza care a început o discuţie despre situaţia problemelor şcolarizării copiilor în comparaţie cu situaţia din Pănet şi Ojdula.

După discuţie am plecat la o plimbare, am vizitat biserica reformată unde d-na preoteasă reformată şi dl. director ale şcolii ne-au povestit despre consecinţele inundaţiei din 2005 şi 2010. După vizitarea bisericii ne-am plimbat prin teritoriile numite „Alszeg” şi „Mlaştină” ale satului, am vorbit cu locuitorii şi am uitat cum se prepară virgule pentru coşuri.

La sfârşitul plimbării am vizitat locul de joacă renovată şi inaugurată în septembrie în cadrul proiectului după care în Casa de Cultură am vizionat o prezentare despre împletirea cuşului.

Ultima staţie a seriei de zile deschise şi schimb de experienţă va avea loc la Ojdula din judeţul Covasna în data de 2016 noiembrie 24.

(Pápay Kamilla)